Čtyřicetiletý muž v sobotu vyrazil z Obřan do Bílovic nad Svitavou. Zbraň si s sebou údajně vzal kvůli bezpečnosti. „Pořídil si ji před nedávnem, aby měl větší šanci při získání zaměstnání v oboru," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Cestou do Bílovic muž vypil v blízké restauraci dvě dvanáctistupňová piva. V podniku svůj výlet ukončil a vrátil se zpátky do Obřan. Po cestě vypil další dva půllitry.

Se dvěma promile v krvi, jak mu policie později naměřila, kolem sebe začal střílet ze zastávky tramvaje. „Z nepochopitelných důvodů vystřelil z pistole směrem ke stromu. Zřejmě si nevšiml, jestli se trefil, tak popošel k mostnímu pilíři, na který nejméně třikrát vystřelil," popsal blíže Šváb.

Střelec se posléze rozhodl vrátit zpátky do centra tramvají. Řidička ho však do vozu odmítla pustit. „V přepravních podmínkách je výslovně zakázáno převážet nabité střelné zbraně s výjimkou zbraní policie a armády," vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. Řidička se tak podle ní v situaci zachovala správně. „Měla plné právo a dokonce také povinnost zabránit muži v cestě s ostatními lidmi," zdůraznila Hailichová.

Muž se proto do centra vydal pěšky. Tou dobou už ale na místo mířila policie, kterou přivolalo několik svědků. Díky spolupráci s nimi tak střelce dopadli. „Jedna ze svědkyň si volala s policií, pozorovala muže z povzdálí a popisovala, co se děje. Když na místo přijela hlídka, muže objela a potvrdila si se svědkyní, že je to opravu on," řekl Šváb.

Další hlídka jistila situaci zezadu. „Policisté proto mohli bleskově zakročit. Muž nejprve zaujal bojový postoj a vypadal, že se chce bránit, nakonec ale nic neudělal," poznamenal Šváb.

Policie ho zatkla za výtržnictví a pistoli mu zabavila. Ve zkráceném přípravním řízení soud muže potrestal tím, že mu zbraň odebral. Přijde také o svůj zbrojní průkaz. Právě ten ho opravňoval ke koupi pistole. Bez něj by ji jinak legálně získat nemohl. „Zbraně můžeme prodat jen lidem, kteří se prokážou občanským a zbrojím průkazem a v některých případech také nákupním povolením od policie. Záleží to na typu zbraně," vysvětlil Leo Kachlík z brněnské prodejny se zbraněmi a střelivem.

Brňané si myslí, že vydávání průkazů by se mělo zpřísnit. „Člověk nikdy neví, co se může nějakému opilému šílenci honit hlavou. Vždyť by mohl někoho zabít," mínila například Marie Klímová. Používání zbraní by se podle ní proto mělo omezit.

Podle Švába však tyto případy nejsou příliš běžné. K podobné situaci došlo například loni v červenci ve Znojmě. Opilý čtyřicetiletý muž tam v jedné hospodě svou plynovou pistoli a začal kolem sebe pálit. Hrozily mu až dva roky vězení.


TOMÁŠ KREMR, LENKA ONDRYSKOVÁ