Tomáš Zapletal z Čebína na Brněnsku je muž, který se dušuje, že svou ženu miluje. Kromě dvou dnů v týdnu. Páteční a sobotní večery totiž trávil ve své oblíbené restauraci a když se z občerstvovacího zařízení vrátil opilý domů, pustil se do manželky. Nejprve ji počastoval slovy nejhrubšího zrna a nakonec ji zbil. Brněnský krajský soud za to jedenatřicetiletého násilníka potrestal. Poslal ho na dva a půl roku do vězení.

„Obžalovaný napadal svou jedenatřicetiletou Moniku Zapletalovou pouze v pátek a v sobotu. Nadával jí, domáhal se pohlavního styku a žduchal do ní. Slovní a fyzické ataky vyvrcholily loni v červenci, kdy se Zapletal vrátil z restaurace, chytil ženu za vlasy, srazil ji na zem a začal ji bít pěstmi do obličeje,“ přiblížila hrubiánské jednání obžalovaného muže soudkyně Miroslava Adamová.

Červencový útok byl tak silný a brutální, že musela Zapletalová poprvé vyhledat lékaře. Měla tržné rány na hlavě a poraněnou páteř. Zranění byla natolik vážná, že kvůli nim byla žena tři týdny v pracovní neschopnosti. O případ se také tehdy začala zajímat policie. Zapletalová vyšetřovatelům řekla, že tyranii s manželem prožívá už několik měsíců. „Podařilo se prokázat, že týrání snášela minimálně od srpna 2005 do loňského července,“ upřesnil státní zástupce Vladimír Mach.

Zapletal se přiznal pouze k jednomu útoku. A sice tomu, po kterém musela jeho žena k doktorovi. „Přijela tehdy z dovolené a já zjistil, že nikdo nezaplatil nájem. Navíc jsme doma neměli žádné peníze. Vycákl jsem a vystartoval po ní,“ řekl Zapletal. Manželství popsal jako harmonické, které mělo své světlé i stinné stránky. „Žili jsme spolu řádně. Je sice pravda, že jsme se občas pohádali, ale to je v každém vztahu. Nikdy jsem ji ale nenapadl a v žádném případě jsem ji netýral,“ zdůraznil násilník.

Soud Zapletalova kajícná zpověď nijak neobměkčila. Naopak. Z výpisu rejstříku trestů totiž vyplývá, že obžalovaný na svou ženu zaútočil vícekrát. „Soud ho před lety za to odsoudil k podmíněnému trestu za ublížení na zdraví. Zapletal si však nedal říct a týrání se dopouštěl v podmínce,“ poznamenala soudkyně Adamovská.

Vzhledem k recidivě muže se tak soud rozhodl pro odnětí svobody. „V tomto případě není jiný druh trestu, než vězení. Dva a půl roku za mřížemi je podle našeho názoru mírný trest, protože za intenzivní násilí mu hrozilo až osmileté vězení,“ uvedl předseda senátu brněnského krajského soudu Karel Hortík.