Za dveřmi rodinného domku ve Skryjově ulici v brněnských Maloměřicích se na přelomu roku 2007 a 2008 odehrávaly sexuální orgie. Nebylo by na tom nic zvláštního, pokud by se sexu neoddávaly dívky, kterým ještě nebylo patnáct let.

Do maloměřického příbytku lákal školačky čtyřiatřicetiletý Martin Gracias, právník Inspektorátu bezpečnosti práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj. Brněnský krajský soud muže v úterý poslal za mravnostní delikty na tři roky do vězení.

„Gracias čelil hned třem trestným činům. Kromě pohlavního zneužívání a podávání alkoholických látek mládeži to bylo znásilnění osmnáctileté dívky,“ shrnul obžalobu předseda senátu brněnského krajského soudu Zdeněk Lukovský.

Pomohla mu kořalka

Nedobrovolnou soulož s Graciasem zažila v listopadu 2007 osmnáctiletá slečna z Ostravska. Když přijela se školou na veletrh, domluvila se s mužem, že u něj přenocuje. Gracias ji v domku opil absintem a využil jejího omámení i bezbrannosti. Položil ji na postel, svlékl a souložil s ní. Přitom ji pokousal na intimních místech.

Gracias znásilnění popřel. Podle jeho slov s ním dívka souložila dobrovolně. „Žena je nevěrohodnou svědkyní. Důkazem je e-mailová korespondence, kterou jsem si s ní vyměňoval poté, co mělo dojít k údajnému znásilnění,“ upozornil muž soudce. Zmíněnou korespondencí je například e-mail, v němž dívka píše Graciasovi zamilovaný text. „Miluji tě. Představuji si, že jsme spolu. Hladíš mě po vlasech a skláníš se ke mně. Chceš mě políbit a já zavírám oči,“ napsala žena.

Advokátka obžalovaného tvrdí, že by oběť trestného činu takový dopis pachateli nikdy nemohla napsat. „Psychologové navíc zjistili, že je dívka nevyrovnaná osobnost. Na prvním místě je pro ni alkohol, drogy a sex. Také má snahu ubližovat jiným,“ zdůraznila obhájkyně Zdeňka Válková.

Martin alias De.sade

Gracias zřejmě našel zalíbení v dívkách, které byly o dvacet let mladší a chodily ještě do základky. Jejich přísun do domku v brněnských Maloměřicích si zajistil přes internetovou seznamku Líbímseti.cz. Tam vystupoval pod smyšleným jménem De.sade.

„Podle výpovědí zneužitých školaček se pachatel s dívkami seznamoval na internetu. Pak si spolu dali schůzku někde v centru města a po krátké procházce skončily u něj v podnájmu. Tam je nejdříve opil, a pak je osahával. Jestli se mezi mužem a nezletilými slečnami odehrálo i něco víc, zatím nevíme,“ řekla vedoucí brněnské mravnostní kriminálky Michaela Kučerová, která se kauzou zabývala.

Policie se o případu dozvěděla náhodou. V nemocnici skončila v polovině loňského ledna jedna z dívek, s nimiž se muž na internetu seznámil. Byla opilá tak, že ji museli záchranáři odvézt kvůli podezření na otravu alkoholem do rukou odborných lékařů. Dívka později vypověděla, kdo a kde jí nalil. Poté policistům přiznala, že zmíněný muž ji osahával na intimních místech.

Graciasovi hrozilo až osmileté vězení. Soud byl ale mírnější. „Tři roky za tři trestné činy není nepřiměřený trest. Zdá se nám dostatečný,“ uvedl soudce Jaroslav Pálka. Verdikt brněnského krajského soudu je pravomocný. Jediným opravným prostředkem může být dovolání k Nejvyššímu soudu.