Soud tak potvrdil trest, který si dvojice vyslechla loni v lednu u Městského soudu v Brně. „Jonáš poškozeného nejdříve zfackoval. Pak vzal lopatu a několikrát ho udeřil její plechovou částí do hlavy. Popovych přitom muže kopal do obličeje a trupu,“ přečetla z rozsudku mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Když dvojice skončila, nechala zbitého na zemi a odešla. „Muž měl zlomená žebra, nos, četné pohmožděniny a hlavně natrženou slezinu, která krvácela do břicha,“ uvedla Stočková.

Zraněného našli další spolubydlící a zavolali mu pomoc. „Bez včasné operace, kdy mu lékaři odstranili slezinu, by vykrvácel,“ upozornila Stočková.

Popovyche soud navíc potrestal i za to, že na začátku roku 2011 tyranizoval další spolubydlící. Vyhrožoval jim a chtěl po nich peníze. „Jeden z nich mu je odmítl dát, tak ho kopl do obličeje a hrudníku a zbil ho pěstmi,“ řekla Stočková.

Druhý muž mu jednou dal tři sta korun. „Pak už placení dál odmítl. Proto ho Popovych zfackoval. Kvůli jeho chování se poškozený z domu dokonce odstěhoval,“ konstatovala Stočková.

Ani tím se ale útokům nevyhnul. „Krátce na to Popovyche potkal náhodou před brněnským hlavním vlakovým nádražím. Ten ho obžalovaný opět začal fackovat a povalil ho na zaparkované auto. Přitom mu rozbil brýle a roztrhl obočí,“ uvedla Stočková.

Obžalovaní se u soudu hájili tím, že spolubydlícího sice zbili, ale nezranili ho přitom. „Stejný den před tím se poškozený popral s dalším mužem. Ani znalec z oboru soudní lékařství nedokázal přesně určit, kdy zranění vznikla a jestli to bylo najedou, nebo při více rvačkách,“ konstatovala obhájkyně Popovyche Eva Baráková Karasová.

Navrhla proto soudu, aby případ vrátil k dalšímu projednání zpět brněnskému městskému soudu. „Je potřeba doplnit důkazy, aby bylo jasné, co se přesně stalo,“ uvedla Baráková Karasová. Popovych k její obhajobě přidal jen to, že se cítí nevinný.

Druhý advokát, obhájce Jonáše Zdeněk Žalud zase upozornil na to, že soud podle něj vyvodil z důkazů špatné závěry. „Nejdůležitější výpověď jednoho ze spolubydlících není věrohodná. S poškozeným trávil po útoku hodně času. Ten ho mohl ovlivnit, aby vypovídal, jak se mu hodilo,“ upozornil Žalud.

Ani jednomu z nich ale předseda odvolacího senátu Jiří Šoukal nevyhověl a odvolání zamítl. „Městský soud shromáždil dost důkazů a správně je zhodnotil. Zjistil i to, že poškozeného při předchozí rvačce protivník vůbec nebil,“ vysvětlil Šoukal.

Dodal, že vzhledem k tomu, jak dvojice na může útočila, musí nést odpovědnost za své činy. „Když do poškozeného kopali a bili ho lopatou, vůbec jim nezáleželo na tom kam. Tresty proto rozhodně nejsou nepřiměřeně přísné,“ řekl Šoukal.

Rozsudek už je pravomocný. Muži si proti němu ale mohou podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.