Podle obhájce Jana Jurečky jednal Podešva v krajní nouzi. „Přijel na chalupu a našel tam venku vyházené věci a další připravené v taškách na odnesení. Vykradli ho už několikrát. Začal věci sbírat a pak si všiml, že přijíždí auto. Vzal samopal, snažil se pachatele zastrašit a zabránit něčemu horšímu. Byla to nutná obrana,” popsal Jurečka.

Mužovo jednání nebylo podle státního zástupce Vladimíra Macha na místě. „Nejednal přiměřeně. Krajní nouze nastává až tehdy, když není jiná možnost, jak odvrátit nebezpečí. Řidič auta ale před obžalovaným začal sám couvat. Muž jej sám následoval a střílel dále,” zdůvodnil Macha.

Taxikáři, který na místo vezl pachatele, Podešva opakovanou střelbou způsobil škodu na autě ve výši téměř dvacet tisíc korun.

Ilustrační foto.
Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Členové senátu souhlasili s dřívějším rozsudkem. „Soud ve Znojmě provedl dokazování v potřebném rozsahu a podmínky pro krajní nouzi zde nebyly. Je nepochybné, že poté, co vůz přijel na místo, obžalovaný nemohl vědět, že patří pachatelům. Aniž by však cokoliv zjišťoval, začal střílet. Chybělo málo, aby zasáhl někoho v autě,” uvedl člen senátu Petr Hlavina.

Rozsudek je pravomocný. Obhájce Jurečka však zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za letošní rok zjistili policisté na jižní Moravě zatím 148 vloupání do rekreačních chat. Z toho tři na Znojemsku, šest na Břeclavsku a sedm na Hodonínsku.

Nejvíce jich je na Brněnsku, celkem sedmašedesát. „Tento týden podnikli policisté preventivní akci. Pěší složky i hlídky na koni se vydaly se do chatové oblasti, kde chaty kontrolovaly. Zjistily jednu nezajištěnou a majitele upozornily na to,  ať na místě přes zimu nenechávají cennosti,” sdělila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ

Ilustrační foto.
Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon