O vyřešení první letošní dokonané vraždy v pondělí informovala mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. „Muže začali jeho sousedé pohřešovat na konci ledna. Důchodce jim skoro dva týdny nezvedal telefony a nikdo ho už několik dní nepotkal, přestože byl hodně společenský,“ konstatovala Vedrová.

Policisté, kteří po něm pátrali, zjistili, že pohřešovaný část svého domu v jedné z vesnic na Brněnsku pronajímal. „Podnájemníci tvrdili, že muž odjel ke kamarádovi na Znojemsko. Tam však nebyl a nikdo ze známých o něm nevěděl,“ řekla Vedrová.

V policistech se tak stupňovalo podezření, že se důchodce stal obětí trestného činu. „Minulý týden proto prohledali dům, kde bydlel. Přitom našli v bývalém sklepě na zahradě lidské tělo. Mrtvým byl pohřešovaný muž a soudní pitva potvrdila, že ho někdo zabil,“ prohlásila Vedrová.

Den po nálezu dopadli kriminalisté pachatele, kterého už také obvinili z vraždy. Ten se k činu přiznal. „Sám uvedl, že u mrtvého žil v podnájmu asi dva roky. V posledních týdnech se často hádali a muž se začátkem ledna rozhodl, že ho zabije,“ uvedla mluvčí.

Počkal si na důchod

Protože čtyřiadvacetiletý mladík potřeboval peníze, naplánoval čin na dobu, kdy oběti chodil důchod. „O pár dní později muže napadl ve spánku. Vzal kladivo a několikrát jej udeřil do hlavy. Pak ho ještě bodal loveckým nožem do krku a hrudníku,“ popsala vraždu Vedrová.

Mrtvé tělo pachatel odtáhl do sklepa na zahradě a zaházel věcmi. „Z domu pak odjel s peněženkou důchodce se sedmi tisíci korunami a dvěma mobilními telefony,“ konstatovala Vedrová.

Za zvlášť závažnou vraždu hrozí obviněnému až dvacetileté vězení i výjimečný trest.

Muž je teď ve vazbě za loupež, které se dopustil začátkem února v Uherském Hradišti. „Policisté ho dopadli do třiceti minut po přepadení prodejny s dětským oblečením ve Vodní ulici,“ prohlásil mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergenthal.

Když vstoupil dovnitř, byla tam jen prodavačka. „Protože se rozhlížel a nevypadal na muže, který chce kupovat dětské zboží, zeptala se ho, jestli se nespletl,“ uvedl Mergenthal.

Muž zareagoval tak, že vytáhl pistoli, namířil ji na ženu a požadoval peníze. „Přepadená vytáhla peníze ze zásuvky a podala je lupiči. Ten se ještě nahnul do zásuvky pro mince, které mu začaly padat na zem. Jakmile měl lupič vše, co chtěl, rychle z obchodu odešel,“ prohlásil Mergenthal.

Přivolaní policisté mladíka objevili podle popisu, jak sedí v baru na vlakovém nádraží. „Při bezpečnostní prohlídce u něj našli plynovou pistoli, lovecký nůž a kovová pouta. K loupeži se přiznal,“ řekl mluvčí.

Zadržený uvedl, že ho k činu dohnal nedostatek peněz. „Dopoledne popíjel s kamarádem v hradišťských restauracích. Potřeboval peníze za zaplacení, tak pak obcházel prodejny a rozmýšlel se, která by pro něj byla dobrým terčem. Na místě se rozhodl k obchodu s dětským oblečením,“ dodal Mergenthal.

Zavraždění důchodce bylo letos první dokonanou vraždou v Jihomoravském kraji. „Vyšetřovali jsme ještě pět dalších pokusů o vraždu. U všech už jsme dopadli pachatele,“ sdělila Vedrová.

Vraždy spáchané kvůli penězům jsou ale ojedinělé. Kvůli několika tisícikorunám, zlatým šperkům a kožichu zemřel v létě 2010 i brněnský zelinář. Někdo ho ubil sekerou a kladivem. Státní zástupce z činu obžaloval bývalého zelinářova zaměstnance Lukáše Drkala a jeho kamaráda Michala Veselého. „Kvůli nedostatku důkazů je soud zprostil obžaloby,“ konstatovala loni v září předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně Jaroslava Bartošová.