Brněnský deník Rovnost o situaci informoval před dvěma měsíci. Od té doby začali radní městské části Brno-střed problém řešit. Na místě hlídkují policisté. Minulý týden se navíc představitelé radnice sešli, aby o problému s Brňany, kteří v okolí bydlí, diskutovali. „I když je situace pro lidi těžká, debata se odehrávala relativně v klidu. Měla jsem radost, když lidi říkali, že cítí změnu k lepšímu," uvedla místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková ze Strany zelených.

Situace se podle ní zlepšila hlavně díky policistům a neziskovým organizacím, které s problémovou mládeží pracují. Juščáková přesto tvrdí, že situace není ideální. „Kromě okamžité odezvy policie, která na petici zareagovala posilněním hlídek, jsme žádný velký posun nezaznamenali. Stále čekáme na konkrétní opatření radnice," upozornila Juščáková.

Podle slov Flamikové se už na některých změnách pracuje. „Z nedalekého hřiště, kde bývaly problémy, zmizí prolézačka a skluzavka, aby nelákaly starší děti. Naopak uvažujeme o stavbě nového hřiště se cvičebními prvky. Nejdřív ale musíme připravit projekt," řekla Flamiková.

Radní nechají v ulici také nainstalovat kameru. „Pomůžeme vytipovat místo, kam kameru umístí, a potom ji budeme mít na starost," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Setkání, které radnice uspořádala, mělo mimo jiné propojit lidi se stejným trápením. Přišla proto i majitelka problémového domu v Masné ulici, na jehož obyvatele si lidé stěžují. Slíbila, že budovu zrekonstruuje a problém se tak snad alespoň částečně vyřeší. „Lidé, co neplatí nájem, půjdou pryč, nejsem charita. O slušné lidi jsem se vždycky postarala, ale s těmi, kteří napadají sousedy, nechci mít nic společného," ohradila se majitelka Helena Vedmochová.

Policisté se už na některé výtržníky zaměřili. I díky fotografiím, které jim lidé posílají. „Ukázalo se, že opravdu problémových je jen pár rodin," vysvětlil radní Brna-středu pro sociální oblast David Oplatek.

KAREL SELINGER