Honičku ve středu popsala podle dřívějšího verdiktu Okresního soudu v Blansku předsedkyně odvolacího senátu Hana Kleinová. Devětatřicetiletý Klement neměl zapnutý bezpečnostní pás a hlídka v autě se ho kolem třetí hodiny odpoledne pokusila zastavit. „Chtěl se vyhnout postihu za přestupek. Na výzvy k zastavení nereagoval. Při ujíždění překročil povolenou rychlost a vjel i na chodník," uvedla Kleinová.

Schválně kličkoval

Klement při honičce navíc přejížděl z jedné strany silnice na druhou. Když se ho hlídka pokusila předjet, začal na ni najíždět. Při dalším pokusu hlídky o předjetí muž z boku do policejního auta narazil. To zůstalo po havárii nepojízdné.

Obžalovaný způsobil škodu čtrnáct tisíc korun a podle okresního soudu se dopustil násilí proti úřední osobě. S tím Klement nesouhlasil a odvolal se. „Nikdo neprokázal rychlost, razanci manévru ani pozici aut v momentu havárie. Soud prvního stupně vycházel ze subjektivních výpovědí policistů. Můj klient chtěl odbočit, ne způsobit havárii," vysvětlil důvody odvolání Klementův obhájce Michal Šrubař a navrhl zrušení původního rozsudku.

Státní zástupkyně naopak rozhodnutí okresního soudu podpořila. „Rozsudek je správný. Jde o agresivního řidiče. Navrhuji odvolání zamítnout," řekla ve středu senátu.

K případu se vyjádřil i Klement. „Je mi to líto. V žádném případě jsem nechtěl nikomu ublížit," uvedl.

Senát v čele s Kleinovou dal za pravdu státní zástupkyni. „Odvolání se zamítá. Je nedůvodné. Soud prvního stupně trestný čin dostatečně prokázal. Obhajobu obžalovaného postavenou na tom, že chtěl odbočit, hodnotí soud jako naivní," vynesla verdikt Kleinová. Dodala, že dvouletý pobyt za mřížemi s podmínečným odkladem a sedmiletý zákaz řízení je odpovídající trest.

Rozsudek je pravomocný. Klementovi teď zbývá ještě jedna možnost. Podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podobný případ museli přibližně před dvěma týdny řešit policisté v Pavlovicích na Znojemsku. Kvůli běžné kontrole chtěli zastavit osobní auto. Řidič je ale překvapil. „Místo sešlápnutí brzdového pedálu přidal plyn a ujížděl. Hlídka začala auto okamžitě pronásledovat," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté auto po pár kilometrech dostihli. Muž totiž odbočil do lesa, kde uvízl ve špatném terénu mezi stromy. Za volantem seděl jedenapadesátiletý muž ze Znojemska, který u sebe neměl žádné doklady. Policisté navíc zjistili, že má od ledna 2011 zakázané řízení.

Telefon a pervitin

Jiný podobný případ řešili strážci zákona o týden dřív v Brně. Čtyřiadvacetiletý mladík na sebe upozornil telefonováním za volantem. Policista mu dal pokyn, aby zastavil. Mladík přibrzdil. Když se k autu strážce zákona přiblížil, rozjel se a začal ujíždět. „Hlídka nasedla do auta a pustila se do pronásledování. Prchajícího řidiče v jednosměrce zablokovalo jiné auto z protisměru. Vyběhl tedy ven a dal se na útěk po svých," sdělila policejní mluvčí Andrea Straková.

Hlídka nakonec mladíka chytila a zjistila, že je pod vlivem pervitinu.