„V dodávce značky Ford Transit projížděl nahý třiačtyřicetiletý muž vesnicemi a procházejícím ženám tvrdil, že dělá výzkum pro erotický časopis. Když upoutal jejich pozornost, otevřel dveře a začal se ukájet," popsal začátek případu mluvčí.

Takto si počínal například v Žabčicích, kde na muže tamního starostu Vladimíra Šmerdu upozornily dvě kolemjdoucí. „Stál jsem zrovna u obecního úřadu, když za mnou přišly dvě ženy s informací, že po obci jezdí dodávka s nahým mužem za volantem, který obtěžuje lidi a ukájí se. Prý to dělal i v parku před školou, kde si hrají děti. Po chvíli auto dokonce projelo kolem nás. Začal jsem ho sledovat a zavolal jsem policii. Tu jsem pak navigoval," řekl Brněnskému deníku Rovnost starosta Žabčic.

Snažil se zapírat

Dotyčný si ale starosty všiml a snažil se zmizet. To se mu nepovedlo. „Viděl jsem, jak zajíždí k areálu jedné z firem u Pohořelic. Policistům jsem to řekl a zajel jsem k nedaleké čerpací stanici. Přece jen jsem se trochu bál, tak jsem nejel přímo k němu a čekal jsem na hlídku. Ta byla na místě asi za tři minuty," řekl Šmerda.

Po příjezdu policistů už byl muž oblečený. „Dělal, jako že se nic nestalo a zapíral. Tvrdil, že v Žabčicích nikdy nebyl. Přiznal se až na policejní stanici," dodal starosta.

Podle Maláška muž při výslechu tvrdil, že to byl jen zkrat. „Stejně ale skončil v cele. Musí počítat s trestním stíháním za výtržnictví," konstatoval policejní mluvčí Malášek. Dotyčnému za čin hrozí až dva roky vězení.

S podobným zážitkem se setkala před časem také dvaadvacetiletá Kateřina Kalvodová. Když jela s kamarádkou večer z taneční zábavy stopem, začal je obtěžovat řidič. „Sundal si kalhoty a po kamarádce, která seděla na sedačce vedle něj, chtěl, aby ho uspokojila. Nakonec jsme rychle vystoupily a zbytek cesty došly pěšky. Nic se nám tehdy nestalo, ale od té doby nestopuji," řekla dívka.

Psycholožka a ředitelka občanského sdružení Persefona, které se zbývá pomocí obětem sexuálního násilí Jitka Čechová, upozornila, že na podobné zážitky může každý člověk reagovat jinak. „Vždy jde o konkrétní situaci a toho, kdo jí je vystaven, jak ji prožívá a jak může reagovat. Nelze vyloučit prožitek, který je velmi zátěžový a vyvolává strach i do budoucna. Ale stejně tak prožitek, který nezanechá více než nepříjemnou vzpomínku."

Dodala, že jsou různé cesty, jak se s touto zkušeností vypořádat a ty se odvíjí právě od toho, jak nás tato zkušenost zapůsobí. „Někdo si o tom, co se stalo, popovídá s někým blízkým, je ostražitější, ale časem v zásadě zapomene. Někomu jinému může takový nebo podobný zážitek z různých důvodů začít ovlivňovat běžné fungování v životě. Pak je na místě vyhledat odbornou pomoc. V každém případě je dobré se informovat."