Dva muži si na brněnském náměstí Svobody vyhlédli nezletilého chlapce, po kterém chtěli jeho boty. Chlapec si je odmítl zout, a tak ho jeden z nich přitlačil k zídce a boty mu sundal sám. Druhý je pak odnesl do auta, kam se muži pokusili dotlačit i chlapce. Tomu se ale podařilo utéct.

Za napadení a loupež bot dostali dva roky a osm měsíců s podmíněným odkladem na čtyři léta a dva roky se stejně dlouhým odkladem.

Obhájce jednoho z nich Jakub Kapoun vyzval soud, aby mu trest snížil. „Chceme přihlédnout k uhrazení škody, její nízké výši a k tomu, že obžalovaný jednal v rozrušení,“ uvedl.

Druhý zase požadoval zproštění obžaloby, protože jeho čin nebyl nijak závažný. „Nechtěli jsme vzít boty. Byla to jen shoda náhod,“ hájil své jednání. Oba muži nad svým konáním vyjádřili lítost.

Dopravní značení v brněnské Údolní ulici. Ilustrační foto
Dopravu v Údolní mají zlepšit nové semafory. Přibudou i dopravní kamery

Státní zástupkyně Milena Hojovcová navrhovala odvolání obou mužů zamítnout, rozhodnutí brněnského městského soudu považovala za správné. „Trest nelze považovat za nepřiměřený,“ konstatovala. Původní tresty mužů se přitom pohybovaly okolo spodní hranice trestní sazby, hrozilo jim totiž až deset let vězení.

Senát Krajského soudu v Brně vedený Halinou Černou odvolání mužů nakonec skutečně zamítl. „Je zřejmé, že muži použili násilí. Soud zohlednil způsob provedení a motivaci mužů,“ řekla Černá. Podle soudu měli muži v chlapci vzbuzovat obavy a vyhrožovat mu i slovně.

Rozsudek je pravomocný, muži ale ještě mohou podat dovolání.

PATRIK ŠVEC