Nejedná se o velké gangy, drogy se často vaří třeba i ve sklepech chat. „Jde spíše o drobné kuchyňské laboratoře s malou produkcí. Minulý rok začal trend přesouvání varen z jednoho místa na druhé. Skupiny se tak brání dopadení. Zároveň se laboratoře přesouvají do zahraničí, především do Polska," řekl šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Poslední gang výrobců a distributorů drog se podařilo rozbít letos v červnu při policejní akci Tulipán. V Brně tehdy policisté zadrželi jednoho z organizátorů a zároveň při prohlídce jeho bytu zabavili pervitin v injekčních stříkačkách a jiné drogy.

Drogy v číslech
∙ v roce 2015 v Jihomoravském kraji objevili 39 varen pervitinu a jiných tvrdých drog
∙ stejné množství jich našli už jen v Moravskoslezském kraji
∙ v roce 2014 bylo varen v Jihomoravském kraji 43, opět nejvíc v republice
∙ policie eviduje 301 případů nedovolené výroby a distribuce psychotropních látek a jedů v kraji za rok 2015

Podle odborníka na drogovou problematiku Jiřího Valnohy z obecně prospěšné společnosti Prostor plus je pervitin oblíbený především proto, že je levný. „Je navíc i snadný k uvaření. Typickým modelem je skupina, vařičská parta. Jeden člověk drogu umí uvařit, další shání chemikálie a přístroje. Jde o skupiny zhruba šesti až osmi osob, které pervitin produkují pro vlastní potřebu a málokdy ho prodávají navenek," vysvětlil Valnoha.

Kromě varen loni policisté v kraji přistihli pod vlivem pervitinu i řadu řidičů. Jedním z nich byl i čtyřicetiletý muž z Brna-Bystrce. „Řekl, že si zakouřil pervitin doma a vyrazil autem za kamarádem. Tam si vzal další drogu od cizího muže. Jak nám sdělil, ten už prý nebyl nic moc," uvedla policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Muž podle ní jezdil pod vlivem drog po Brně pravidelně. „Nebyl sám, za minulý rok jsme do konce listopadu přistihli 678 zdrogovaných řidičů jen v Brně," doplnila Cejnková.

Problémy ale nemají pouze dospělí. „Podle průzkumu se v každé třetí třídě na základní škole objeví jeden experimentátor s pervitinem nebo podobnou drogou," uvedl Jan Veselý z brněnské organizace Podané ruce, která se mládeží závislou na drogách zabývá dlouhodobě.

Příčinou problému jsou podle něj občas i rodiče dětí. „Existuje totiž spousta rodičů, kteří doma užívají konopné drogy nebo pervitin. Tak, jak lidé dětem dávají ochutnat alkohol, oni jim dávají ochutnat některé drogy," varoval Veselý.