Vyhlédl si mě. Věděl totiž, že jezdím v autě za dva miliony a mám peníze. Tak ve středu vypovídala u soudu bývalá přítelkyně sedmačtyřicetiletého Marka Beneše z Břeclavska, který z ní měl podle obžaloby vylákat téměř sedm milionů korun. Případem se ve středu začal zabývat Krajský soud v Brně, obžalovanému hrozí až deset let vězení.

Žena nebyla podle obžaloby jeho jedinou obětí. „Tohle je jen jedna ze tří záležitostí, které obžalovaný čelí. Měl vylákat peníze od 135 lidí a škoda je zhruba osmatřicet milionů korun. Očekávám, že dostane nějaký souhrnný trest," uvedl státní zástupce Milan Richter. Jeden z lidí, které měl Beneš podvést, spáchal kvůli špatné finanční situaci dokonce sebevraždu.

Podle bývalé přítelkyně Beneš zdůvodňoval potřebu půjček různě. Jednou prý měl vážně nemocného syna, který podle další historky i zemřel. Jindy měl zablokovaný účet nebo možnost výhodně koupit a prodat byt. „Vždycky se choval logicky, věřila jsem mu a milovala ho," dodala u soudu žena.

To, že by si od ní půjčil přes tři sta tisíc, které mu v roce 2010 poslala na účet, Beneš popřel. „Proč by mi nějaké peníze posílala na účet a další mi dávala v hotovosti? Vždyť je to nelogické," vysvětloval.

 Víc než osmatřicet milionů měl z lidí podvodem vylákat Marek Beneš, se kterým ve středu začalo jedno ze tři jednání u Krajského soudu v Brně. Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Žena však tvrdí, že mu peníze většinou dávala právě v hotovosti. „Na účet jsem mu je poslala, až když mi řekl, že je se synem v nemocnici a nemůže si pro ně přijet," řekla.

Beneš nastínil i možnost, že smlouvy a doklady, kterými žena dokazuje, kolik jí obžalovaný dlužil, jsou falešné. „Pracuje jako ověřovatelka podpisů, mohla smlouvy zfalšovat. Razítka jsou na všech smlouvách stejná, ale každá byla podepsaná jiným písmem, ačkoli šlo o stejného člověka. Navíc jsou tam i smlouvy z doby, kdy jsem byl na dovolené," konstatoval obžalovaný.

Beneš také bývalou přítelkyni obvinil z vydírání. „Řekla mi, že když nebudu svědčit tak, jak chce, zařídí, abych se z vězení nikdy nedostal," popsal u soudu.

Žena nařčení odmítla. „Když byl ve vězení, psali jsme si dopisy. V nich mi ale jen tvrdil, že mi peníze vrátí," uvedla svědkyně.

To ale obžalovaný podle ní nikdy neudělal. „Žila jsem od výplaty k výplatě, splácela jsem obrovské dluhy. Občas mi Beneš vrátil dva nebo tři tisíce, abych měla alespoň na přežití," popsala žena.

Kromě finančních problémů měla i zdravotní potíže a rozepře s rodinou. „Až splatím dluh sestře, začnu platit bývalému manželovi. Tomu budu dluh splácet až do konce života," poznamenala bývalá přítelkyně.

Podle ní Beneš uměl rychle zjistit slabou stránku člověka a pak toho využít. „Hlavně chci, aby něco podobného už nemohl udělat nikomu jinému," řekla ve středu žena.

Jednání pokračuje výslechem dalších svědků ve čtvrtek.