Norové zastavili autobus už 20. dubna a zatkli dva řidiče a spolu s nimi ještě jednoho Čecha, který žije v zahraničí. „Podle našich informací šlo o závažný narkotický čin. Ve vazbě zůstanou celkem čtyři týdny, mezitím bude norská policie pokračovat ve vyšetřování. Trestní sazbu zatím neznáme, dokud neskončí vyšetřování. Dá se však čekat, že přístup bude mírnější než například v latinskoame­rických zemích," komentoval mluvčí ministerstva zahraničních věcí Karel Šrol.

Ministerstvo přitom zároveň na svých internetových stránkách upozorňuje, že v Norsku není povolené mít u sebe ani minimální množství drogy a tresty za držení, prodej i pašování jsou velmi vysoké.

Šéf brněnské společnosti Student Agency Radim Jančura nechce případ se svou firmou spojovat. „Záležitost se nás netýká. Je to věc těch zaměstnanců. Zjistili jsme z GPS, že autobus, který měl stát u hotelu, ukradli a o půlnoci s ním někam něco vezli. Podotýkám, že v autobusu nebyli cestující," řekl Jančura.

Doplnil, že firma bude po řidičích požadovat náhradu škody. „Byli to lidé, kteří u nás pracovali roky, teď jsou výstražným příkladem pro všechny profesionální řidiče," upozornil.

Cestující ze zadrženého autobusu se do České republiky přepravili letadlem. Student Agency už zároveň požádala norskou stranu o uvolnění autobusu. „Z našeho pohledu už není důvod, aby ho norská policie zadržovala," dodal mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Autobus zatím zůstává v Norsku. „Je možné, že hraje roli v dokazovacím řízení a vrátí ho po konci vyšetřování," sdělil Šrol a dodal, že zadržení řidiči ministerstvo o pomoc nepožádali.