V uplynulých deseti dnech strážníci v historickém jádru města mapovali, jak si řidiči osvojili nový ceník a časy, podle kterých se v ulicích platí za parkování. „Chtěli jsme lidem umožnit, aby se s novou úpravou parkování stihli seznámit. Měsíc by měl být dostačující. Od února proto hodláme stanovené lokality kontrolovat častěji, cíleně se zaměříme i na noční časy. V polovině měsíce začneme více využívat i botiček,“ nastínil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

V Rosicích na Brněnsku ráno najel uvolněný přívěs do zastávky s čekajícími lidmi
Přívěs nákladního auta vjel do zastávky. Zranili se dva lidé

Nový ceník parkovného má přispět k tomu, aby pro návštěvníky Brna bylo výhodnější odstavit auto v parkovacím domě spíše než na ulici. „Proto v parkovacích domech zůstaly ceny v dosavadní výši. Zároveň nechceme, aby historické jádro města zejména v nočních hodinách sloužilo jako neplacené parkoviště. Parkování na ulicích by se takto mělo více zpřístupnit pro rezidenty," vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy Matěj Hollan.

Za posledních deset dní hlídky strážníků odhalily 360 dopravních přestupků souvisejících s úhradou parkovného. „Ve výrazné většině případů řidiči za stání nezaplatili. Více než stovka přestupků se vztahuje k nočním hodinám, nejčastěji se řidiči provinili v první hodině po půlnoci. Udělené pokuty se pohybovaly od stovky do pěti set korun,“ vyčíslil Ghanem.

Posílit hlídky v noční době nicméně strážníci zatím neplánují. „Pokud by se ovšem během prvních týdnů ukázalo, že řidiči ani nadále nevzali nový režim parkování dostatečně na vědomí, jsme připravení ve spolupráci s pracovníky Brněnských komunikací přidat do ulic jednu hlídku navíc,“ uvedl Ghanem.

Město také na základě podnětů veřejnosti připravuje nákup nových parkovacích automatů, v nichž bude možné hradit parkovné bankovkami a kartami. „Předpokládám, že se v ulicích objeví v dubnu či květnu letošního roku,“ dodal Hollan.

Parkovací dům. Ilustrační foto.
V ulici Veveří postaví nový parkovací dům. Zaparkuje tam 400 aut