Společnost Czechcity totiž poslechla doporučení stavebního úřadu a včera podala na brněnský městský soud žalobu k určení vlastnictví.
Developerská firma tvrdí, že jí patří silnice a chodníky na pozemcích, kde má vyrůst nový stadion. Chce se proto stát účastníkem stavebního i územního řízení. „Máme veškeré podklady, které to potvrzují. Řádnou kupní smlouvu, rozhodnutí o platném stavebním povolení na tyto komunikace i platné kolaudační rozhodnutí, k jakému účelu komunikace slouží,“ uvedl místopředseda představenstva firmy Martin Kriak.

Brno však nároky společnosti neuznává a trvá na tom, že jako součást pozemků patří městu. „Firma Czechcity nám doložila svůj nárok jen kopií smlouvy se začerněnou cenou. A její vlastnictví není ani zapsáno v katastru nemovitostí,“ prohlásil už dříve náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. Snahy společnosti zapojit se do příprav stavby nového fotbalového stadionu jsou podle něj pouze podnikatelským tahem.

Obě strany se už nemohou dohodnout několik měsíců. Odpovědný stavební úřad v Králově Poli jim proto doporučil, aby se obrátily na soud. „Kvůli sporu jsme dočasně pozastavili územní i stavební řízení a určili termín, do kterého by strany měly podat žalobu na určení vlastnictví,“ uvedla vedoucí královopolského stavebního úřadu Jana Pillerová.

Poslední týden

Lhůta stavebního úřadu vyprší na konci října, firma Czechcity tak stihla žalobu podat v posledním možném týdnu. „Brno nás naopak požádalo o prodloužení lhůty, protože chce věc nechat na nově zvolených radních,“ doplnila Pillerová.

Podle náměstka Pospíšila jsou však už nyní další kroky města zbytečné. „Není nutné, aby žalobu o určení vlastnictví pozemků podávaly obě strany. Pokud se na soud obrátila protistrana, my už žalobu podávat nebudeme,“ řekl. Na nové vedení města tak čeká pouze soudní jednání, ve kterém budou obě strany dokazovat svoji pravdu.

V souvislosti s pozemky za Lužánkami nejde o spor jediný. Město se nemůže dohodnout ani s firmou Masada, která vlastní tamní tenisovou halu. Ta stojí na pozemcích města, za které firma Masada platí nájem. Podle představitelů Brna je však levnější, než stanovili znalci, a firma se tak neoprávněně obohacuje.

Letos na jaře nabídlo město Masadě mimosoudní dohodu. Firma ji však zamítla a město poté zase zamítlo její protinávrh. Jednání jsou tak opět na začátku.