Na období, kdy se vražda stala, u soudu vzpomněla matka obžalovaného. „Syn měl zrovna několik týdnů praxi u manžela v autodílně. V té době spolu opravovali auta celý den. Odjížděli do práce v sedm ráno a vraceli se okolo šesté večer," vypověděla svědkyně. Zároveň však přiznala, že před několika lety vyhledali pro Eliáše pomoc sexuologa. Od doby, kdy začal docházet k odborníkovi, se jeho chování změnilo. „Byl otevřenější a více s námi komunikoval. O nějaký čas později jsme však zjistili, že posílá dívce z okolí zprávy se sexuálním podtextem. Dozvěděli jsme se to od jejího otce, který nám to přišel říct. Dívce a její rodině jsme se šli omluvit," popsala žena.

O tom, jaké Eliáš vyhledával služby, neměli ani jeho otec tušení. „O vztahu s prostitutkou jsem vůbec nevěděl," sdělil svědek.

Eliáše spojují s místem činu pachové stopy a to se snažila obhajoba u soudu zpochybnit. Soudní znalec byl však jiného názoru. „Psi jsou na rozpoznání pachů velmi dobře vycvičení. Pachové stopy dorazily k odborníkům ve stanové lhůtě. Žádné chyby, které by měly vliv na jejich kvalitu, jsem nezaznamenal," vypověděl znalec.

Při minulém stání vypovídal z oddělené místnosti a se zkresleným hlasem soudně utajený svědek. „Eliáš se mi svěřil, že spáchal dokonalou vraždu. Říkal, že na něj policisté nikdy nepřijdou," sdělil utajený svědek. Všechna bezpečnostní opatření u soudu ve spojitosti se svědkem měla vést k tomu, aby ho Eliáš nepoznal.

To se však nepovedlo. „Vím, kdo to je. Je se mnou na volné cele. Už po příchodu do vězení mě před ním ostatní varovali, že je to udavač. Svědčil i proti ostatním vězňům, jen aby u soudu dostal co nejnižší trest," bránil se obžalovaný.

Tehdy pětašedesátiletá prostitutka zemřela v říjnu roku 2009 v domě v Hlavní ulici. Podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové jí obžalovaný svázal ruce i nohy, zacpal jí ústa a sexuálně ji napadl.

Způsobil jí sečné poranění hlavy na temeni. Poté měl Eliáš ženu škrtit psím vodítkem. „Žena zemřela na následky zhmoždění a otoku mozku," dodala žalobkyně. Soud bude pokračovat 24. března.