Státní zástupkyně je viní z toho, že vykradli třicet benzinových stanic a obchodů. Vloupávali se do nich loni v létě a na podzim. „Kradli hlavně na jižní Moravě, Vysočině a ve Zlínském kraji," uvedla Doležalová. Kolesárovi hrozí až dvanáct let vězení, Růžičkovi deset.

Advokát Hlaváč ve středu přes hodinu vysvětloval soudu, proč je Kolesár nevinný. „Usvědčovat ho mají například nahrávky kamerového sytému vykradených čerpacích stanic. Pachatelé tam ale mají na hlavách kukly. Zloděje nikdo neidentifikoval," prohlásil obhájce.

Napadl i další důkazy, které policisté posbírali na místech činu. Hlavně pachové stopy a otisky bot nebo pneumatik. „Jsou snadno přenositelné. Obžalovaný navíc často půjčoval své oblečení i boty jiným lidem. Nemůžeme vyloučit tedy ani to, že čin spáchal někdo cizí v jeho oblečení. Otisky na podlaze zase většinou odpovídají jen druhově. Tedy, že zloděj měl například stejnou značku bot, jako obžalovaný. To ale vůbec nic nedokazuje," konstatoval Hlaváč.

Navrhl klienta zprostit obžaloby ve všech bodech. Včetně znásilnění, kterého se měl dopustit v září 2011 v Jihlavě. Kolemjdoucí ženu podle obžaloby zatáhl do křoví. Vyhrožoval, že ji zbije, a osahával ji. Vyrušilo ho projíždějící auto a utekl. „Důkazy, které proti němu soud má, jsou silné. Při hlavním líčení jsem ale zjistil, že ne vše se jeví zcela jednoznačně," u­vedl.

Policisté totiž blízko místa činu našli žlutou gumovou rukavici obsahující DNA obžalovaného. „Poškozená ale opakovaně vypověděla, že útočník maskovaný kuklou použil určitě látkovou rukavici. Navíc řekla, že byl vysoký asi sto osmdesát centimetrů, což je mnohem víc, než má Kolesár," tvrdil advokát.

Podle státní zástupkyně Doležalové je naopak jasné, že se oba muži všech skutků dopustili. „Vypovídá proti nim sada důkazů posbíraných na místě činu. Při sledování kamerových záznamů můžeme vypozorovat, že se pachatelé pohybují podobně, jako obžalovaní. Mají stejnou postavu. Navíc způsob vloupání je pokaždé podobný. Nejčastěji se dovnitř pachatelé dostali rozbitím skla. Několikrát také zakrývali stopy tím, že vystříkali na podlahu hasicí přístroj," konstatovala Doležalová.

Růžička se navíc k činu na policii přiznal a udal i Kolesára. U soudu ale otočil a tvrdil, že ho k tomu přinutili policisté. „To je ale hloupost, říkal jim detaily, které vyšetřovatelé v té době nemohli vůbec tušit," ohodnotila státní zástupkyně. Kolesár tvrdí celou dobu, že je nevinný.

K soudu chodil se dvěma obžalovanými i šestatřicetiletý Zdeněk Gottwald, který se s nimi měl podílet na jednom vloupání. Předseda senátu Michael Vrtek ho ve středu ale z jednání vyloučil a jeho případ projedná soud později samostatně. „Krajský soud v Českých Budějovicích ho totiž nedávno potrestal šesti a půl lety vězení za jinou sérii krádeží. Rozsudek ještě není pravomocný. A protože bychom měli uložit souhrnný trest za oba případy, musíme počkat," vysvětlil Vrtek. Gottwald se k činu přiznal a usvědčil z něj i Kolesára.