V úterý za hanobení národa a podněcování k nenávisti stanul před Městským soudem v Brně. Projev v parku obžalovaný přednášel v červeném tričku s bílým ozubeným kolem s černou výplní a s vyobrazením překříženého rudého meče a kladiva. „Tento znak nasvědčuje tomu, že svým projevem a chováním podporoval neonacistická hnutí," uvedl v obžalobě státní zástupce Jan Petrásek.

Žalobce Sienera, který je člen německé nacionalistické strany NPD Bayern, viní z toho, že svým vystoupením na prvomájové demonstraci šířil myšlenky podněcující k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. „Dopustil se tak trestného činu hanobení národa, rasy nebo jiné skupiny. Podporoval a propagoval také hnutí směřující k potlačení lidských práv," popsal Petrásek.

Siener s obžalobou ale nesouhlasil. U soudu se bránil, že byl jeho projev špatně přeložil překladatel. „Ještě před přednesem projevu jsem se sešel s právníkem a ten mi řekl, co mám z projevu odstranit, aby má řeč nebyla protizákonná. Jeho úpravy jsem dodržel," řekl soudu.

Obhajobu špatným překladem ale vyvrátil soudní překladatel. Ten porovnal původní text projevu v němčině s přeloženým textem tak, jak zazněl v Brně. „Oba texty se liší jen v několika slovech, která nijak významně neovlivnila vyznění projevu," shrnula závěry tlumočníka soudkyně Dagmar Bordovská.Obžalovaný Robin Seiner.

Advokát Sienera Robert Cholenský u soudu namítal, že jeho klient vycházel ze zákonů platných v Německu odkud obžalovaný pochází. „Pronesl pouze kritický projev. Nic závažnějšího v tom neshledávám," řekl.

V Německu při demonstracích mluvčí podle něj pronášejí mnohem drsnější projevy. „Mluvil jsem o tom se dvěma německými právníky. Ti mi řekli, že v naší zemi by můj projev nebyl trestný," doplnil Siener.

Také popřel, že by svým vyjádřením chtěl podněcovat neonacistická hnutí nebo hanobit rasy. „Chtěl jsem zkritizovat koncerny v Německu, které lidem slibují, že naberou nové odborníky. Místo toho přijímají jen uklízeče. Vzdělanci pak z Německa kvůli práci odchází například do Spojených států amerických. Nechtěl jsem hanit ty zaměstnance, ti za to nemohou," vysvětloval obžalovaný.

O tom, zda se Siener dopustil trestného činu, rozhodne soudkyně v červenci. „Musíme ještě vyslechnout znalce na extremismus Iva Svobodu a jednoho z obžalobou navržených svědků," vysvětlila odročení jednání Bordovská. Sienerovi hrozí až pět let za mřížemi.

Úterní jednání sledoval také Pavel Kamas. Obžalovaný za vydání kontroverzní knihy Adolf Hitler: Proslovy.

Při prvomájovém pochodu Brnem v roce 2011 se sešlo přibližně pět set radikálů. Na poklidný průběh demonstrace dohlíželo sedm set policistů. „Zadrželi celkem patnáct lidí," informovala tehdy policejní mluvčí Petra Vedrová. Někteří z nich se již před soudem za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka objevili.