Do školy vtrhne ozbrojený útočník, jehož cílem je zabít či zranit co nejvíce lidí. Nemá v plánu vyjednávat s policií, naopak se stále snaží vyhledávat oběti. Když už pro něj není úniku, ve více než polovině případů nakonec obrátí zbraň proti sobě. Jak se v takové situaci zachovat, v pátek zjišťovali učitelé z jihomoravských škol. I v nich se totiž podobné útoky mohou odehrát.

Podle policejních specialistů jsou tři základní pravidla, kterými se musí lidé řídit. „Je potřeba utíkat co nejdál od útočníka a skrýt se. Bojovat je nutné jen v krajním případě, pokud se dotyčnému nepodaří utéct a stojí tváří v tvář útočníkovi," upozornil instruktor školního policejního střediska Jihomoravského kraje Petr Šamánek.

Jihomoravský kraj je na obdobné situace připravený. Podle hejtmana Michala Haška má každý okres na jižní Moravě čtyřiadvacet hodin denně k dispozici skupinu policistů, kteří jsou speciálně vycvičení proti případnému útoku střelce. „Jejich úkolem je nečekat na zásahovou jednotku, ale být co nejrychleji na místě a dle potřeby zasáhnout," řekl Hašek.

Mezi děti

Častým terčem bývají právě školy. „Pachatelé si je vybírají, protože jsou v nich bezbranné děti. Ve většině případů mají také nějaký vztah k místu činu nebo přímo na místě vyhledávají již předem vytipované oběti," poukázal Šamánek.

Podle něj takový pachatel postupuje podle plánu a neskrývá se. „Na místě se lidé musejí připravit na křik, sténání zraněných, mrtvé, zraněné i na střelbu, výbuchy či požár," vyjmenoval Šamánek.

Neobvyklý není podle instruktora školního policejního střediska Jihomoravského kraje Igora Růžičky ani výpadek mobilní sítě. „Mnohdy lidé v jednu chvíli volají o pomoc policii nebo například svým příbuzným. Síť je tak přetížená a může se stát, že se potom nedovolají," upozornil Růžička.

Předejít útoku je podle něj složité. Upozorňuje ale na to, aby lidé nebyli lhostejní a více si všímali okolí. „Útočník často o svých plánech nepřímo mluví. Zveřejní je například na sociálních sítích nebo je popíše kamarádovi. Také může shromažďovat zbraně a obdivovat je," objasnil Růžička.

Podobně se zachoval i cizinec, který se před čtyřmi lety chystal zaútočit v Masarykově univerzitě v Brně. „Byl to polský student filozofické fakulty, kterého vyloučili ze studia. Vedení školy následně poslal dopis s tím, že školu zapálí a zabije učitele i studenty," řekl Šamánek. Student později uvedl, že výhrůžky nemyslel vážně.

Školy v kraji jsou v poslední době opatrnější. „Po útoku ve Žďáru nad Sázavou jsme nechali nainstalovat u vchodových dveří naší školy turnikety. Dovnitř se tak dostanou jen zaměstnanci a studenti, kteří mají čip. Kromě toho je u dveří školník a v době největšího návalu i speciální dozor," uvedl zástupce ředitelky brněnské Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Pavel Mrázek.