Kontrola, která v některých případech trvá jen deset minut, se u ukrajinského zájezdu protáhla téměř na dvě hodiny. Skončila, když jeden z řidičů zaplatil kauci deset tisíc korun. „Ta má zajistit, že se následně dostaví k projednání přestupku," vysvětlil platbu mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek.

K motorestu se policisté a technici z Centra pro služební dopravu vydali kvůli týdenní akci. Při ní od pondělí zastavují řidiče také v Brně a ve Vyškově. „Zaměřili jsme se na dálkové autobusy. Doposud jsme jich zkontrolovali téměř čtyřicet. V jednom případě jsme zaznamenali nedodržení bezpečnostních přestávek. V dalších čtyřech méně závažná provinění. Ve čtvrtek jsme zastavili dvacet autobusů. U osmi jsme našli drobná provinění. Ta se řešila blokovou pokutou. Nejhůř skončila právě kontrola ukrajinského autobusu," popsal mluvčí..

Z výsledků vyplývá, že většina řidičů stanovenou dobu řízení dodržuje. Například u firmy Student Agency upozorňuje řidiče na bezpečnostní přestávku samotný autobus. „Všichni mají čipové karty, které při jízdě vkládají do elektronického tachografu. Z nich mohou policisté při kontrole zjistit i to, že si řidič přestávku o minutu zkrátil," vysvětlil majitel firmy Radim Jančura.

Ten se vyjádřil i k nehodě v Chorvatsku, která otázku únavy řidičů znovu rozvířila. „Jednalo se asi o mikrospánek. To se bohužel může stát. I proto je strašně důležité, aby se cestující v autobuse připoutali," upozornil podnikatel.

Vyšetřování nehody stále pokračuje. „Nedostali jsme od ambasády v Chorvatsku informace o tom, že by skončilo," sdělil Karel Šrol z ministerstva zahraničních věcí. Zranění z autobusu, kteří se po převozu léčili v brněnských nemocnicích, už jsou doma.