Na obzoru zapadalo slunce a do hospody v brněnské Hybešově ulici vstoupil starší muž. Zastavil se u stolu soka, který ho před chvílí ponížil a tasil meč. Čepel zasvištěla vzduchem a obličej napadeného se zalil krví. Z kuriózního napadení se ve čtvrtek před senátem Krajského soudu v Brně zpovídal jedenašedesátiletý Miloň Fichtl z Brna.

Spor mezi dvěma muži, který měl skončit pokusem o vraždu, začal na počátku února slovní roztržkou u stolu. Fichtl podle některých výpovědí urazil druhého muže narážkou na jeho malou dceru.

Dotyčný poté požádal barmanku, aby Fichtla z hospody vykázala. Žena mu vyhověla. „Obžalovaný při odchodu muži vyhrožoval, že mu usekne hlavu. Později se do podniku vrátil s replikou samurajského meče katana. Tak, co teď budeš dělat? zeptal se a udeřil," popsala útok státní zástupkyně Ludmila Doleželová.

Napadenému se pak údajně podařilo Fichtlův sek částečně vykrýt. Možná si tím zachránil život. „Utrpěl jeden a půl centimetru dlouhou sečnou nebo řeznou ránu na nose a o centimetr delší ránu pod levým okem," informoval znalec z oboru lékařství Milan Votava. Zranění bylo lehké.

Nejspíš i proto se napadenému potom podařilo agresora odzbrojit a shodit ho na zem. Obžalovaný pak odešel domů, kam si pro něj později přijela policie.

Fichtl ve čtvrtek u soudu tvrdil, že si potyčku v hospodě příliš nepamatuje. „Cítil jsem se ponížený. Mečem jsem ho chtěl jen postrašit. Jak se to celé vyvrbilo, mi vysvětlili po zadržení až policisté. Nepamatuji si přesně, co se stalo. Byl jsem ale zraněný víc než on," upozornil Fichtl, který si z potyčky odnesl modřiny a otoky. Podle experta odpovídají třem úderům do obličeje a jedné ráně do boku.

Při jedné z dřívějších výpovědí obžalovaný také prohlásil, že nevyhrožoval. Z výpovědi barmanky, která tehdy v hospodě pracovala, ale vyplývá něco jiného. „Když jsem ho vyváděla ze dveří, tak prohlásil, že muže stejně zabije. Že mu usekne hlavu. Pak jsem šla na chvíli do skladu. Když jsem se vrátila, měl poškozený obličej od krve a Fichtl ležel na zemi," vypověděla svědkyně. Dodala, že tři kusy rozbitého samurajského meče se povalovaly po hospodě.

Znalkyně z oboru psychiatrie Božena Dokoupilová Fichtla popsala jako vznětlivou nezralou a sebestřednou osobnost. „Je velmi citlivý na kritiku, dráždivý a má výkyvy nálad," konstatovala.

I tyto mužovy rysy mohou souviset s tím, že se z pokusu o vraždu zpovídá už podruhé. Před dvanácti lety v Křenové ulici v Brně bodl nožem druhého muže do břicha a před dalším bodáním ho zastavili až svědci. V dubnu 2010 opustil Fichtl věznici na podmínku. Tu porušil. Teď mu hrozí až doživotí.