Za násilí proti úřední osobě mu hrozí až šestileté vězení.

Řidič si podle obžaloby všiml hlídky včas a rychle otočil auto do protisměru. „Tam ho ale stavěl i policista, který seděl v předsazeném autě s radarem. Černý Mercedes Benz začal brzdit, ale na poslední chvíli přidal plyn a strhl volant doleva. Muže, co mu stál v cestě, srazil a podvrtl mu zápěstí,“ uvedla státní zástupkyně Karolína Šálková.

Ulehla se hájil tím, že auto vůbec neřídil. „Celý den jsem byl na Slovensku u Nitry, kde jsem kontroloval zaměstnance na stavbě obchvatu. Mám dopravní firmu a řidiči tam vozili materiál,“ prohlásil obžalovaný.

Dodal, že firemní černý mercedes na jeden den půjčil kamarádce Editě Bezroubkové. „Sama auto nemá. Brala si ho ode mě častěji,“ uvedl Ulehla.

Upozornil, že na kontě sice několik dopravních přestupků má, ale nikdy by nenajížděl na policistu. „Když spěchám, tak někdy jezdím rychle. Také kvůli práci telefonuji za volantem a hlídka mě přitom několikrát přistihla. Špatně slyším, tak je pro mě problém používat handsfree,“ řekl obžalovaný.

Verzi o půjčení auta potvrdila i Bezroubková. „Při incidentu s policií jsem seděla na sedadle spolujezdce. Mercedes ale řídil člověk mě blízký, proto neřeknu, kdo to byl,“ prohlásila svědkyně.

Řidič si podle ní chtěl jen vyzkoušet, jak se jede v rychlém a drahém autě. „Ujeli jsme jen pár metrů a uviděli jsme policii. Protože jsme si na projížďku nevzali řidičské ani občanské průkazy, chtěli jsme ujet,“ popsala událost Bezroubková.

Auto proto řidič otočil a vyrazil stejnou cestou zpět. Nahoře chtěl ale mercedes zastavit další muž v uniformě. „Stál s rozpřaženýma rukama a nechtěl auto nechat projet. Natlačil nás do protisměru. Proto jsme skoro zastavili. Když šel k nám, zase jsme se rozjeli. Ale nesrazili jsme ho. Muž jen vztekle bouchl do kapoty auta,“ vypověděla Bezroubková.

Sražený policista, který na dopravním inspektorátu pracuje již dvanáct let, ale vidí událost trochu jinak. „Když začalo přede mnou auto brzdit, myslel jsem, že konečně zastavuje. Proto jsem uhnul trochu ke středu silnice, abych nepřekážel u krajnice,“ sdělil poškozený.

V tu chvíli se ale řidič znovu rozjel a chtěl muže objet zleva. „Aby mě čelně nesrazil, odrazil jsem se rukou od jeho auta, otočil se kolem své osy a pak spadl na kolena. Nemyslím, že do mě chtěl najet. Jen se mi pozdě a špatně vyhýbal,“ uvedl policista.

Protože se několik sekund ale díval řidiči do očí, spolehlivě ho poznal. „Určitě to byl obžalovaný a vedle něj seděla nějaká žena,“ prohlásil sražený.

To ale zpochybňovali dva obhájci obžalovaného. „Poškozený na fotografii obžalovaného označil mezi dalšími po třech sekundách,“ upozornil advokát Jan Farkač. Naznačil také, že si policista našel v databázi fotografii majitele auta ještě před rekognicí.

Soud se proto v polovině května bude ještě probírat třemi znaleckými posudky obhajoby, které mají zpochybnit policistovu verzi.