Za schvalování genocidy jim hrozilo až deset let vězení. Brněnský krajský soud může verdikt schválit, ale také vrátit případ k novému projednání, anebo může rozsudek zrušit a sám vynést nové rozhodnutí.

Brněnský městský soud dospěl k závěru, že vydání knihy není trestným činem. Obžaloba v knize spatřovala propagaci nacismu. Podle některých odborníků je kniha problematická, protože v ní Hitlerovy myšlenky nejsou zasazeny do souvislostí.

Předseda trestního senátu brněnského soudu Martin Hrabal uvedl, že soud se podrobně seznámil s publikací a hledal odpověď na otázku, zda komentáře publicisty Beera k Hitlerovým projevům vyznívají jako souhlas s nimi. "Po obsahové stránce lze něco takového těžko dovodit," uvedl soudce. Připomněl, že v předmluvě knihy, v níž je 18 projevů nacistického diktátora, její tvůrci uvedli, že myšlenky Hitlera nechtějí jakkoli hodnotit a předkládají je čtenáři v autentické podobě.

Publikace vyšla v roce 2012 v nákladu 10 tisíc kusů. Prodávala se jen na internetu, letos v květnu nechalo vydavatelství vyrobit další výtisky. Vydavatelé se netají tím, že "Hitler se dobře prodává a je sugestivnější značkou než Coca-Cola". V komentářích k jeho projevům chybí podle nich kritika Hitlera a jeho myšlenek záměrně proto, aby si čtenář udělal svůj názor.

Žalobce Petrásek vytýkal knize, že diktátora velebí, propaguje myšlenky nacionálního socialismu, konkrétně úvahy a názory o údajném utlačování německého obyvatelstva v Československu a obsahuje kritiku takzvaného mezinárodního židovstva.

Před soudem v minulosti stanul také vydavatel Hitlerovy knih Mein Kampf (Můj boj). Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Podle obhajoby je vydání Hitlerových projevů analogickým sporem, ovšem podle žalobce Petráska Mein Kampf vyšel na rozdíl od Hitlerových projevů bez komentářů, tedy jako autentický dokument.