Oba muže už v říjnu loňského roku stejný soud poslal na devatenáct let do vězení. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a případ vrátil. „Účelem líčení je, aby se soud seznámil s videozáběry z rekonstrukce události," vysvětlila soudkyně Jaroslava Bartošová.

Sobotkovi s Trkanem hrozí výjimečné tresty, tedy nad dvacet let vězení nebo doživotí. Vinu svalují jeden na druhého.
Při rekonstrukci ochotně spolupracoval především Sobotka. „Nechci sedět ve vězení za něco, co jsem neudělal. Mám teď hodně času na přemýšlení a došlo mi spoustu věcí," popsal důvody spolupráce s policisty Sobotka.

Podle něj si je k útoku najal podnikatel a Toflův společník Pavel Bezděkovský. Mělo však jít jen o výraznou výhrůžku, ne o vraždu. „Trkan se na mě obrátil, jestli bych mu nepomohl, že dostaneme dvě stě tisíc. Po nějaké době jsem nabídku přijal. Měli jsme jen rozstřílet auto, ne zabít řidiče. O tom, že zemřel, jsem se dozvěděl až následující den ze zpráv," hájil se Sobotka.

Na Toflovo auto zaútočili v červenci 2010 v Žebětíně. Místo měli dopředu vytipované. „Když jsem viděl Tofla přijíždět, klekl jsem si doprostřed silnice a dělal jsem, že si zavazuji tkaničky. Auto proto muselo skoro zastavit. V tu chvíli začal Trkan střílet. Já jsem utekl do lesa, on se ke mně za chvíli přidal," uvedl Sobotka.
V lese měli schovaná kola, na kterých dojeli až k rybníku v Popůvkách. „Já jsem tam kolo nechal. Špinavé oblečení a samopal, ze kterého se střílelo, jsem hodil do vody," nastínil Sobotka.

Jenže právě vražedná zbraň je důkaz, který se kriminalistům nepodařilo najít. Rybník několikrát prohledali i potápěči. „Policie pátrání ukončila," řekl letos v červnu mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Odměnu, kterou Bezděkovský oběma útočníkům slíbil však obžalovaní celou nedostali. „Prvních padesát tisíc mi Trkan dal asi týden po akci. Tvrdil, že na zbytku se musí domluvit s Bezděkovským," dodal Sobotka.

Líčení se opět odehrálo za přísných bezpečnostních opatření. Přímo v soudní síni hlídala obžalované asi desítka maskovaných ozbrojenců vězeňské služby. Obhajoba požádala, aby byli vyslechnutí ještě další důležití svědci. Soudkyně líčení proto odročila na konec září.
Podle soudního spisu měl Bezděkovský s Toflem spor o peníze. Proto si na jeho vraždu najal Trkana se Sobotkou. On sám se před soud už nedostal. Oběsil se totiž ve vazební věznici.
Jméno Michala Tofla figurovalo také v kauze údajného vyděračského gangu. Ten měl od roku 1998 vydírat a vyhrožovat nejméně sedmnácti podnikatelům.

Toflova vražda

Bývalý policista a podnikatel Michal Tofl zemřel v červenci 2010. Auto, ve kterém seděl, před jeho domem rozstříleli samopalem. Z vraždy jsou obžalovaní Radek Sobotka a Tomáš Trkan, Tofla prý však chtěli jen zastrašit. Útok si údajně objednal jeho obchodní patner Petr Bezděkovský. Oběma mužům za něj slíbil dvě stě tisíc korun. Ti už byli za svůj čin jednou odsouzení na devatenáct let. Vrchní soud v Olomouci však případ vrátil zpět Krajskému soudu v Brně.

HANA FLORIANOVÁ
VERONIKA GECOVÁ