K útoku došlo letos na začátku dubna v bytě v Brně, kde obžalovaný i napadená bydleli. „Gottwald byl opilý a pod vlivem psychofarmak. Žena po něm chtěla vrátit dluh, a aby se odstěhoval. Napadl ji, když spala. Vyčítal jí, že už ho nemá ráda. Bil ji obuškem do hlavy a řezal nožem do krku. Způsobil jí poranění na hlavě, v obličeji a na rukou. Nezabil ji jen náhodou. Napadená dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou," uvedla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, protože se prý necítil dobře. Už na policii se ale k činu přiznal. „S poškozenou jsme se seznámili v psychiatrické léčebně v Černovicích, když jsme se tam oba několik týdnů léčili a skamarádili jsme se. Neměl jsem kde bydlet a ona mi nabídla, že můžu jít dočasně k ní," uvedl Gottwald.

Vysvětlil, že se dlouhodobě léčí na úzkostnou poruchu a několik fobií. „Pár měsíců před tou událostí jsem začal mít nutkavou potřebu někoho zabít. Byl jsem ale přesvědčený, že to dokážu potlačit, tak jsem to neřekl ani psychiatrovi," konstatoval obžalovaný.

Svěřil se jen kamarádce Barboře Kubíčkové. „Když jsme spolu byli někdy brzy na jaře v kavárně, řekl mi, že touhu zabíjet. Hodně se tím trápil. Doporučila jsem mu návštěvu psychologa, a aby se hodně modlil. Od té doby jsme už o tom nemluvili," vypověděla Kubíčková.

Spletla se v něm

Napadená žena u soudu uvedla, že vůbec nečekala, že by ji mohl Gottwald ublížit. „Nejvíce mě právě asi sebralo, že jsem se v něm tolik spletla. Vycházeli jsme spolu dobře. Bylo mi ho líto, tak jsem mu poskytla azyl. Nejdříve šlo všechno dobře, než se poprvé opil. Já jsem s tím měla problémy u bývalého manžela a Gottwald mi právě tvrdil, že vůbec nepije," řekla poškozená.

Protože neměl muž peníze, půjčovala mu. „Dlužil mi dvacet tisíc. Sliboval, že má dostat větší obnos od sociální správy, že mi vše zaplatí a pak se odstěhuje. Když jsme se takto dohodli, pěkně jsme si popovídali a šli spát," uvedla žena.

Probudily jí rány do hlavy. „Nejdříve jsem vůbec nevěděla, co se děje. Myslela jsem, že je to součást snu. Pak jsem pod krkem ucítila velký lovecký nůž. Chytla jsem ho do ruky a pořezala jsem se o něj. Nebolelo to, nevěděla jsem, že jsem tolik poraněná," popsala událost napadená.

Pak prý začala muže uklidňovat. „Nepřemýšlela jsem o tom, co dělám. Potichu jsem na něj mluvila, že mu to nestojí za to, aby mi ublížil. Uznal to, vstal a šel do obývacího pokoje. Když jsem přišla za ním na světlo, vyděsil se a chtěl zavolat záchranáře. To také pak udělal. Nakonec se udal i na policii," prohlásila poškozená.

Podle soudního znalce lékaře Milana Votavy měla žena velké štěstí. „Údery obuškem do hlavy jí mohly způsobit otok nebo krvácení do mozku. Řezy na krku zase vykrvácení nebo embolii. Vše by jí mohlo způsobit smrt," objasnil znalec.

V úterý předsedkyně senátu Dana Kancírová rozhodne o tom, jestli doplní důkazy dalšími výslechy a posudky z oboru psychologie a psychiatrie. Podle soudního znalce psychiatra Jiřího Pokory totiž Gottwald trpí pouze poruchou osobnosti a při činu nebyl nepříčetný. „Nutkavou potřebu zabít mít mohl, ale byl schopný ji ovládnout," vypověděl Pokora. S tím ale rozhodně nesouhlasila obhajoba.