Solární elektrárny se ve velkém rozmohly před začátkem roku 2011. Do konce roku 2010 si totiž mohly získáním licence zajistit mnohem výhodnější cenu, než kdyby licenci získaly v roce 2011 a později. Proto u některých elektráren vzniklo podezření, že licenci opratřily dříve, než byly dostavěné, jen aby dosáhly lepší ceny.

Toto podezření se však netýká elektrárny ve Veselí, u té Zeman odhalil jiné nedostatky. Podle něj v žádosti nebyly uvedené všechny pozemky, na kterých se nyní elektrárna nachází, a také nesedí výkon. „V žádosti o udělení licence byl uvedený výkon elektrárny 4,680 megawatt, v licenci je však uvedený výkon 4,707 megawatt," řekl soudce Raus.

Zaměstnankyně Energetického regulačního úřadu, která výkon vypočítala, vysvětlila, jak k uvedenému číslo přišla. „Na internetu jsem si našla maximální možný výkon jednoho panelu a číslo vynásobila 25.441, tedy celkovým počtem panelů," popsala metodu výpočtu žena.

Podle žalobce Pavla Svobody se však správní orgán musí řídit tím, co je uvedeno v žádosti, a nesmí rozhodnout nad rámec. „Pokud se objevují jiné údaje v rozhodnutí o licenci než v původní žádosti, tak se nám to nezdá v pořádku," doplnil Svoboda.

Pavel Gazárek, právní zástupce provozovatelů elektrárny ve Veselí, kteří jsou u soudu osobou zúčastněnou, je přesvědčený, že nepochybili a jednali v souladu se zákonem.

Elektrárna ve Veselí není jediná, které hrozí zrušení licence. Zeman podal na Energetický regulační úřad celkem dvaadvacet žalob, kterými se domáhá zrušení licencí pro elektrárny po celé republice. Čtyři z nich se nacházejí v Jihomoravském kraji. Týká se to zmiňované elektrárny Veselí nad Moravou, další je ve Stálkách na Znojemsku, v Boskovicích na Blanensku a v Křenovicích na Vyškovsku. U dvou už soud rozhodl a licenci jim ponechal. Zeman neuspěl například s žalobou ohledně sluneční elektrárny v Křenovicích, kde soudce Krajského soudu v Brně předevčírem rozhodl v prospěch elektrárny. „Přednesli jsme soudu závažný důkaz o tom, že revizní zprávu vyhotovil někdo jiný. Tento zásadní důkaz soud nepřipustil a žalobu zamítl," řekl Malý.

U elektrárny Stálky se Zemanovi nelíbilo, že nebyly splněny technické předpoklady pro udělení licence. Soud žalobu také zamítl. „S tím však nesouhlasíme a u obou případů podáme kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu," řekl Malý.

Krajský soud v Brně zatím rozhodl asi v desítce případů, přičemž Zemanovi dal za pravdu pouze ve dvou. A to v případě elektrárny v Tuchlovicích na Kladensku, kde důvodem byla scházející odborná způsobilost žadatele, a proto Energetický regulační úřad neměl licenci vůbec vydat. Soud dal za pravdu Zemanovi i v případě elektrárny v Českém Dubu na Liberecku.