Loni v říjnu nad nimi Městský soud v Brně vynesl odsuzující rozsudek. Almásymu určil dva roky vězení podmínečně odložené na pět let a dvousettisícovou pokutu a Veleckému patnáct měsíců odložených na tři roky.

Dvojice se měla podvodu dopustit v roce 2009. „Na jaře přesvědčili klientku Věru Koudelkovou, že díky dobrým vztahům s vyšetřovatelkou případu dokáží její stíhání za úvěrový podvod zahladit. Řekli jí o dvě stě tisíc korun pro policistku a dalších tři sta tisíc, které měla zaplatit advokátní kanceláři, pro kterou Almásy v té době pracoval,“ uvedl v rozsudku soudce městského soudu Petr Schlagmann.

Žena souhlasila a Almásyho si najala jako svého advokáta. Postupně mu dala 370 tisíc. Sto tisíc odevzdal obžalovaný v advokátní kanceláři.

Almásy přiznal, že si část peněz nechal pro sebe. Žádný úplatek z toho prý ale zaplatit nechtěl, ani nesliboval. Z možné spoluúčasti vyloučil i druhého obžalovaného Veleckého. Ten nevypovídal. „Pouze mě doporučil jako dobrého obhájce, tak jsem mu za to dal menší provizi,“ sdělil Almásy.

Mnohem větším obviněním ale čelí dvojice v případu, který má teď na starosti ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Třináct obviněných si vybíralo podnikatele s podobnými problémy jako Koudelková. Za úplatek jim pak nabízeli zametení kauz pod koberec. V případě jeho nezaplacení naopak vyhrožovali, že dotyčným zkomplikují život vymyšlenými kauzami.