Zloději si vybírali velmi staré a špatně pohyblivé důchodce. Nejstarší okradené je čtyřiadevadesát let, přičemž devatenáct podvedených je z Brna. „Své oběti si odchytili před domem a zajistili, aby dveře zůstaly otevřené. Těmi potom do domu vešly další spolupachatelky," popsal taktiku zlodějské skupiny Čuřík. Jedna z žen potom důchodce zaměstnávala v kuchyni, zatímco ostatní pachatelky prohledávaly byt.

Na stopu zlodějské skupině se brněnští kriminalisté dostali letos v únoru. Všímavý svědek přivolal policii k prověření dvou podezřelých žen, které do domu doprovázely jednasedmdesátiletou důchodkyni.

Policisté zadrželi jednu z žen i muže, který na zlodějky čekal v autě. Druhá pachatelka hlídce utekla přes dvůr. „Nejdříve se nám nepodařilo zjistit, za kým ženy v domě byly. Až po několika dnech za námi přišla paní, že jí někdo ukradl více než půl milionu korun," popsal Čuřík.

Podle kriminalistů nebylo výjimkou, že okradení důchodci s nahlášením otáleli i několik dní „V takových případech jsou staří lidé na sebe často naštvaní a stydí se, že se nechali podvést," vysvětlila brněnská psycholožka Petra Pakostová.

Vyšetřovatelé označují gang z Ostravy jako vysoce organizovanou skupinu profesionálů. „Dokazování bylo v tomto případě velice složité," uvedl kriminalista Vít Jakubec. Zloději jezdili půjčovanými auty, měli anonymní telefony nebo používali rukavice. „U dvou pachatelek si dokonce nejsme jisti jejich identitou. Jedna se vydávala za jinou osobu a druhá úředně neexistuje," doplnil Čuřík.

Při vyšetřování brněnští kriminalisté spolupracovali s kolegy nejen z Ostravy ale třeba i z Německa. Tam jedna z pachatelek také kradla. „Její totožnost jsme zjistili až díky porovnání vzorků DNA," vysvětlil Čuřík.

Kriminalisté obvinili celkem šest lidí, z čehož je pět žen a jeden muž. „Pachatelé jsou ve věku od osmatřiceti do jednašedesáti let. Mají mezi sebou příbuzenské a rodinné vazby," přiblížil skupinu Čuřík. Zloději jsou stíháni za krádeže, porušování domovní svobody, loupež i vydírání. „Hrozí jim trest v délce až deseti let," dodal Čuřík.

Od té doby, co kriminalisté skupinu zlodějů dopadli, neevidují v Brně žádný podobný případ okradení důchodce. Upozorňují však, že v celé České republice zřejmě existují další podobné skupinky a starší lidé by měli být při kontaktu s neznámými lidmi opatrní. „Ty co neznám nikdy nepouštím ani do domu, natož abych si je pozvala do bytu," řekla důchodkyně Marcela Marvanová.

Mluvčí policistů Pavel Šváb také zdůraznil, že případ by se nepovedlo vyřešit bez včasné informace od svědků. „Jakmile někdo uvidí podezřelé osoby, ať neváhá a policii kontaktuje. Byť by se mohlo jednat o planý poplach," řekl.

TOMÁŠ KÁRA