Kromě patnácti let vězení uložil Fuchsovi Krajský soud v Brně zaplatit poškozeným celkově přes milion korun. Proti rozhodnutí se odvolal jeho obhájce Karel Sigmund i státní zástupce Ivan Hrazdira. „Podle mého je nepřiměřeně nízký vzhledem k tomu, jaké přitěžující okolnosti v tomto případě byly," uvedl po prosincovém jednání Hrazdira.

Předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Urbanec v úterý rozhodnutí brněnského soudu potvrdil. „Trest je přiměřený vzhledem k závažnosti zločinu, provedení i povaze obžalovaného. Jde o mimořádné vybočení z jeho dosud řádného života," uvedl Urbanec.

Začátkem srpna 2015 se Fuchsa vydal se svou přítelkyní na oslavu kamarádových narozenin na hřiště v Odrovicích na Brněnsku. Kolem půlnoci po několika pivech a panácích tvrdého alkoholu usnul na stole. „Po probuzení se ptal, kde jsem celou dobu byla. Jeden kamarád zavtipkoval, že s nějakým cizím klukem ve stanu," uvedla u krajského soudu na podzim přítelkyně obžalovaného Iveta Hudcová. Žárlivý Fuchsa jí pak začal nadávat a následně se porval s jedním z hostů, který se jí zastal.

Po rvačce Fuchsa nasedl do auta a odjel. Pak se ale rozhodl, že se vrátí pro přítelkyni. Když přijel k hřišti, Bronislav Škůrek s dalšími hosty se ho snažili násilím vytáhnout z auta. „Jen jsme se mu snažili zabránit, aby řídil opilý. Nakonec ale zase ujel," popsal Škůrek.

Opilý Fuchsa, který měl podle soudního spisu v krvi dvě promile alkoholu, se však na oslavu opět vrátil. „Po chvilce jsme viděli, jak přijíždí naším směrem. Několik metrů před námi ale přejel do protisměru a namířil si to přímo na nás," vypověděl Škůrek.

Tři lidé stačili uskočit. Sedmadvacetiletý Vladimír Marek však zareagoval pozdě a skončil v nemocnici s těžkým poraněním v umělém spánku. Od té doby absolvoval několik operací. „Můj klient je ve vegetativním stavu, ze kterého už se nadosmrti nedostane," uvedl v úterý jeho zmocněnec.

U brněnského soudu Fuchsa vinu odmítl. Své jednání sváděl na důsledek migrény, kterými prý trpí. „Kvůli bolesti jsem ztratil zrak a volant mi vyklouzl z ruky," vypověděl na podzim u soud Fuchsa. Krajský soud však jeho tvrzení vyvrátil. „Nestěžoval si na bolest hlavy ani policistům na místě nehody," řekl brněnský soudce Aleš Novotný.

TOMÁŠ HAVLÍK

ČTK