Částka zmizela těsně před výplatami. „Na účtě najednou nebyly žádné peníze, někdo je odeslal do jiné banky," vzpomínala svědkyně, která pracovala jako mzdová účetní a Tomečková byla její nadřízenou.

Ke všem bankovním účtům firmy tedy měla snadný přístup. „Podpisové právo měla Tomečková spolu s majitelem firmy Molčíkem. Pamatuji si, že jsem byla s Tomečkovou na obědě, udělalo se jí špatně a pak už jsem ji neviděla," uvedla bývalá účetní.

Případ se začal projednávat letos v červenci a obžalovaná se hájila tím, že jí někdo vyhrožoval. „Byl jsem předvolaný kvůli telefonátu, který vedla Tomečková s Molčíkem. Prý jí vyhrožovala skupina lidí, že jí unesou dceru a chtěli po ní peníze. Mělo to být dvě stě tisíc euro a ty peníze šly do zahraničí," uvedl svědek, bývalý pracovník firmy, která vyrábí sklápěcí nástavby aut.

Podle něho Molčíka tyto události zlomily a začal ještě víc pít alkohol, kterému propadal i v dřív.

Půlka zaměstnanců skončila v říjnu, druhá v listopadu 2009, dva měsíce po události. společnost Molčíka upadla do platební neschopnosti. „Prací v této firmě někteří její zaměstnanci strávili půlku života," podotkl svědek.

V části areálu dnes pokračuje původní výroba, znovu ji řídí bývalý Valtičan Molčík, ovšem pod hlavičkou nové firmy. K případu se odmítá vyjadřovat. „Musím se nejdřív poradit se svým právníkem, než poskytnu vyjádření," omlouval se Molčík.

Státní zástupce Petr Mazálek žádá, aby byla Tomečková odsouzena stejně jako Libor Kužel, který zaměstnanecké peníze převzal. „Oba jsou stíhaní za podvod. Měla by dostat pět až deset let," řekl Mazálek.

Kužel si od loňského prosince odpykává šestiletý trest ve věznici v Kuřimi. Kromě toho musí Molčíkovi škodu nahradit. „Rozsudek z Vrchního soudu v Olomouci říká, že musí odcizených pět milionů splatit. Zatím Kužel vrátil několik set tisíc," připomněl obhájce Tomečkové Miloslav Petržela.

Kužel se v pátek hájil stejně jako při svém procesu. Podle jeho slov je nevinný. „Bylo to připravené. Molčík potřeboval vyrobit obětní Beránky. Mě a Tomečkovou. Sám je zodpovědný za odeslání těch peněz," komentoval.

Podle Kužela tím jen zaplatil svůj vlastní dluh. „O žádné peníze vlastně nepřišel. Jeho firma měla velké problémy, topil se v dluzích. On sám byl v psychickém rozkladu a nejednal férově," bránil se.

Valtická kauza bude pokračovat v říjnu. „Vyslechneme další svědky. Obhájci si také vyžádali přítomnost grafologů ke kontrole důkazních listin," nastínil další postup soudce Daniel Plšek.