Právě období adventu je jedno z nejrizikovějších. Nejde o měsíc s větším počtem krádeží, ale o vyšší škody. Mnozí lidé u sebe nosí víc peněz a v autech před nákupními centry nechávají krabice i tašky s vánočními dárky.

Podle policistů je to pro zloděje ideální příležitost. „Při shánění dárků a potravin lidé často zapomínají na základní pravidla opatrnosti. Jsou obvykle unavenější a roztržitější, takže bývá snazší je okrást," vysvětlila mluvčí.

Svou zkušenost má i Kristýna Motyčková z Brna. „Jela jsem domů na víkend, ale po cestě jsem se zastavila za kamarády na vánočních trzích. Měla jsem plné ruce zavazadel a až na poslední chvíli jsem si všimla, že mi starší žena nenápadně rozepínala kabelku. Než jsem stačila zareagovat, ztratila se v davu," uvedla dívka.

Oblíbeným trikem zlodějů je také odjet s naplněným nákupním vozíkem, jehož uživatel se cestou od pokladen zastaví u menších obchodů. „I při rychlém zjištění ztráty je téměř nemožné mezi stovkami lidí s nákupem najít ten správný vozík," varuje policejní mluvčí Straková.

V brněnské galerii Vaňkovka s tímto rizikem počítají a nasazují pomoc. „Před svátky se tu pohybuje mnohonásobně víc lidí než jindy. S policií spolupracujeme celoročně, ale v tomto období zvyšujeme pozornost. Chodí tady muži v uniformách i v civilu," uvedl ředitel Vaňkovky Martin Kondrát.

Dodal, že policisté mají vytipované zlodějské gangy a dávají si pozor na podezřelou aktivitu. V nákupním centru i na parkovištích má vedení Vaňkovky navíc rozmístěné bezpečnostní kamery.

Ty ale chybějí například v Břeclavi. V tamním Shopping centru je pořídí až příští rok při plánované rekonstrukci obchodního domu. „Zatím se tedy spoléháme na zvýšený počet členů ostrahy. Mají zkušenosti a vědí, na jaký typ lidí se nejčastěji zaměřit," informovala správkyně centra Lenka Pravdová.

Policisté varují i před zloději, kteří vykrádají auta na parkovištích. Takový případ řešili břeclavští policisté v pondělí právě u tamního obchodního centra. Pachatel či pachatelé se zaměřili na dvě zaparkovaná auta. „V jednom jen rozbili okno a nic nevzali, z druhého po roztříštění skla ukradli notebook. Majiteli nadělali škodu osmatřicet tisíc korun," uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Dodala, že v menších městech Jihomoravského kraje jsou tyto případy méně časté než v Brně. „Není tady tolik velkých veřejných míst a nákupních center, navíc se zloději nemohou skrýt v anonymitě velkoměsta," vysvětlila mluvčí.

I přes veškerá opatření bezpečnostních služeb a policistů je ale nejsnadnější spoléhat sám na sebe. „Sice máme všude kamery i ostrahu, ale stoprocentní ochranu před okradením nemůžeme zajistit nikdy," upozornil Kondrát. Proto policisté doporučují lidem dodržovat základní bezpečnostní zásady.