Podle předsedkyně senátu Dagmar Bordovské byly útoky cílené. „Vyžadovaly jisté úsilí. Obžalovaná věděla, že svým jednáním může dítě zabít. Tím se dopustila vraždy,” zdůvodnila.

Matka vinu popírá. „Nikdy jsem svému synovi úmyslně neublížila,” hájila se v úterý.

Ilustrační foto
Vražda kojence: Kosti má pružné, muselo jít o rychlý a silný útok, uvedl znalec

Otcem dvou starších dětí je přítel obžalované, otcem usmrceného byl někdo jiný. Podle soudní znalkyně Beaty Mohammadi to byla jedna z příčin útoku. „Myšlení má žena jednoduché, až slaboduché. Že je těhotná, se dověděla v době, kdy se snažila obnovit vztah se svým přítelem. Dítě ji stresovalo, což si nepřiznávala. Při útoku jednala v afektu,” uvedla.

Vražda kojence
∙ podle soudu útočila matka dítěte
∙ na otoky a krvácení do mozku kojenec zemřel ∙ ženu soud potrestal 15 lety ve vězení
∙ obhajoba podá odvolání

Obhájce usiloval o naprosté zproštění viny. „Rodina přítele nelibě nesla, že má žena dítě s jiným. Mohl to udělat kdokoliv,” uvedl obhájce Oldřich Ševčík.

Podle soudkyně ale čin spáchat nikdo jiný nemohl. „Posudky jsou spolehlivé a vzájemně do sebe zapadají,” zdůraznila Bordovská.

Ženě hrozilo dvacet let vězení. Senát zohlednil její dosavadní bezúhonnost a špatné sociální zázemí.

Potyčkou mezi řidičem autobusu a jedním z cestujících skončilo na začátku října pití plechovky v autobuse. Řidič se léčí s vykloubeným ramenem, po mladém agresorovi (na snímku) policie stále pátrá a prosí veřejnost o pomoc.
Odmítl ho svézt s otevřenou plechovkou. Řidiče napadl, má vykloubené rameno

Rozsudek není pravomocný. Obhájce se bude odvolávat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ