Podle svědků z náměstí Svornosti, kde k incidentu došlo, se vše odehrálo velmi rychle. „Viděl jsem jak dvojice mužů vyběhla od školy, jeden z nich držel nad hlavou zbraň, zatímco druhý se ho nejspíš pokoušel ozbrojit. Křičeli na sebe, poté se ozvaly první dva výstřely,“ uvedl svědek Richard Balšík, který byl v době konfliktu s manželkou a dcerou na nedalekém dětském hřišti.

První dvě rány vypálil Zdeněk Polák. „První působila varovně, letěla do vzduchu, druhá podle mě mířila těsně nad druhého muže,“ uvedla Helena Balšíková, která se ihned po výstřelech s dcerou ukryla za skluzavku. Učiteli se poté podařilo Poláka povalit úderem do obličeje k zemi a zbraň mu sebrat. Následně na muže také vystřelil. Rodič poté skončil ve vážném stavu v nemocnici.

Poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová v úterý v Brně prezentovala část svojí sbírky knih o Malém princi v různých světových jazycích. Součástí akce byla světová premiéra Malého prince v brněnském nářečí hantec. Část knihy př
Světová premiéra. Malého prince přečetli v hantecu

Oba hlavní účastníci soudního řízení jsou tak zároveň v pozici obžalovaného i poškozeného. Krajský soud se jako první zabývá počátkem potyčky a prvními výstřely. Kvůli nim Polák čelí obvinění z výtržnictví a také pokusu o vraždu. Na lavici obžalovaných později usedne také učitel plavání. Za pokus o vraždu mu hrozí až deset let ve vězení.