Obžalovaný přiznal, že dítěti facku opravdu dal. Podle něj ale jen jednu. „Chlapec si pořád kousal palec a to až do krve. Zkoušel jsem tomu všelijak zabránit. Když jsem ho ráno s rozedraným palcem viděl, vlepil jsem mu facku,“ vypověděl Patkólo.

Že by dítě úmyslně udeřil hrncem na hraní do hlavy ale popřel. „Šlo o nešťastnou náhodu. Chtěl jsem v hračce vyměnit baterie. Nešla mi oddělat krytka a když jsem zabral, vyklouzla mi a trefila dítě do hlavy. Následně si ještě dalo druhou ránu do hlavy o dřevěnou postýlku,“ popsal Patkólo. V obou případech muselo být dítě hospitalizováno.

Poškozený les - ilustrační snímek
Moravu potrápil silný vítr. Lámal stromy, odnášel střechy, přerušil elektřinu

Při dvou návštěvách s úrazem na hlavě v jednom měsíci měl podezření na týrání dětí primář znojemské nemocnice. „Zalhala jsem mu, že si syn udělal zranění hrncem sám,“ přiznala matka dítěte.

Podle ní byl incident s hrncem opravdu náhoda. „Ležela jsem v posteli a pak slyšela brek. Mário mi celý roztřesený popsal, co se stalo a utekl. V prvním případě však dal synovy dvě facky. Svědčili o tom i krvavé podlitiny na obou tvářích,“ řekla svědkyně.

Její výpověď podpořil i soudní znalec Milan Votava. „První zranění odpovídá dvěma fackám. Útok na hlavu tak malého dítěte je velice nebezpečný. Může způsobit krvácení do mozku, poškození míchy a v nejhorším případě i smrt. Zranění hrncem mohla být náhoda,“ uvedl Votava. Zároveň dodal, že pravděpodobně nebude mít trvalé následky.

Za zfackování dítěte navrhla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová nepodmíněný trest. „Obžalovaný trestný čin zlehčuje. Útočil na dítě, které se nemohlo nijak bránit,“ pronesla ve své závěrečné řeči. V případě úderu hrncem navrhla na základě důkazů zproštění viny.

Členové soudního senátu se shodli, že úder hrncem byl náhoda. Za facky dali Patkólovi tři roky vězení s pětiletou podmínkou. „Trest jsme se rozhodli snížit, protože to byl pokus bez dalších následků,“ vysvětlil soudce Daniel Plšek. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný se práva na odvolání vzdal, ale státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlení.

PETR UHLÍŘ

Revize plynového kotle. Ilustrační foto.
Případů otravy plynem přibývá, varují jihomoravští záchranáři