„Dva balíčky dohromady vážící necelý kilogram byly schované pod podlážkou zavazadlového prostoru pod autobaterií. Celníci je objevili při namátkové kontrole," konstatovala v pátek soudkyně brněnského krajského soudu Jaroslava Bartošová.

Podle advokáta obžalovaného Marka Sedláka nebylo zcela jasné, že drogy dal do auta právě Zekiri a věděl o nich. To ale soud zamítl. „Kontrolní stěry ukázaly, že stopy drog byly nejen na volantu, řadící páce a madle dveří u řidiče, ale i na rukou obžalovaného. Zekiri musel s heroinem manipulovat," uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

Za drogy byl trestaný už dříve

Zekiri už dřív k případu odmítl vypovídat. Pouze prohlásil, že nic neprovedl. „Vše bylo zmanipulované," konstatoval při předešlém soudním jednání ve své závěrečné řeči.

Muž měl ale problémy kvůli drogám už dříve. V roce 2009 ho Krajský soud v Plzni poslal do vězení na pět let za jejich výrobu a držení. Roku 2011 ale Zekiriho z vězení podmínečně propustili. „Drogy v autě tak převážel v době, kdy měl ukazovat, že se polepšil," upozornila soudkyně Bartošová.

Rozsudek ještě není pravomocný. Obžalovaný, stejně jako státní zástupce Milan Richter, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.