„V Brně se do terénu vydaly téměř dvě stovky policistů a městských strážníků, na pomoc si vzali také psa speciálně cvičeného na hledání drog. Zkontrolovali 136 podniků a v nich 824 osob,“ popsala brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

V klubu Favál odhalili policisté najednou nejvíce provinilců. Kvůli šestnácti podnapilým mladistvým budou provozovatelé klubu čelit správnímu řízení. Přistižená mládež byla vyvedena z klubu a pod dohledem policistů volali domů rodičům. „Nadýchala jsem 0,37 promile, měla jsem jen dvě piva,“ přiznávala se jedna dívka. „Rodiče to budou určitě řešit, nevím, jak to dopadne,“ dodávala s obavami.

Z vedlejšího hloučku mladistvých zaznívaly útržky telefonátů domů. „Mami, můžeš si pro mě prosím přijet. Ale až kolem třetí… na policejní služebnu. Víš, já měla pár piv a chytili mě policajti…,“ popisovala váhavě tmavovlasá dívka. „Hele, já si tímhle doma kopu hrob,“ svěřila se kamarádkám, sotva telefon položila.

Skupinka šestnácti podnapilých mladíků a slečen byla poté převezena policejním vozem na policejní služebnu. „Nezletilí jsou obvykle poměrně vyděšení a rodičům volají sami dobrovolně. A pokud někdo odmítá spolupracovat, obvykle ho to přejde nejpozději na policejním oddělení,“ vysvětlila Procházková.

Ještě před tím, než policisté po půlnoci vyrazili do barů a hospod, proběhla na silnicích Jihomoravského kraje krátká dopravně-bezpečnostní akce. „Policisté odhalili celkem dvaadvacet přestupků a jednoho podnapilého řidiče. Další z řidičů řídil na Blanensku pod vlivem marihuany,“ doplňuje výsledky akce Procházková.

Podobný zátah se v celém kraji koná přibližně jednou za čtvrt roku a v rukou policistů končí vždy několik desítek mladistvých.

Zuzana Taušová