„Přesnou sumu nelze jednoduše určit. Je totiž rozdíl mezi tím, kolik si doopravdy půjčil a kolik slíbil vrátit včetně úroků," popsal obhájce Pavel Holub.

Okradl přitom i rodinné příslušníky. U krajského soudu včera vypovídali dva bratranci obžalovaného. „Peníze si kromě mě půjčil ještě od dalšího bratrance a od manžela své sestřenice," uvedl Milan Juřena.

Obžalovaný ještě před první svědeckou výpovědí požádal senát krajského soudu, zda by se hlavní líčení mohlo konat v jeho nepřítomnosti. „V odchodu nemohu Juřenovi bránit, nicméně si myslím, že by bylo vhodné, kdyby byl u výslechu svědků osobně," zdůraznil předseda senátu krajského soudu v Brně Tomáš Kurfiřt. I přes jeho argumenty Juřena soudní síň opustil.

Muž při podvodech postupoval podobně. Nejdříve si půjčil menší sumu, kterou do několika dní vrátil s vysokým úrokem. Do měsíce pak požadoval vyšší částku, kterou už nevrátil. „Nejprve si ode mě půjčil deset tisíc. Ty mi do týdne vrátil s pětitisícovým navýšením. Poté jsem mu dal šedesát tisíc, které mi také vrátil s úrokem," vypověděl Juřenův bývalý kolega František Valoušek.

S vidinou vysokých zisků Valoušek od příbuzných a známých poskládal sumu sto sedmdesát tisíc. Ty mu už obžalovaný nevrátil. „Největší chybou asi bylo, že jsem s Juřenou neměl o půjčce žádný doklad," připustil Valoušek. Peníze věřitelům nakonec vrátil z půjčených peněz.

Prozíravěji se zachoval švagr Ivan Večeřa, od kterého Juřena postupně vylákal devět set tisíc. „Nejdříve jsem mu půjčil půl milionu, potom čtyři sta tisíc," sdělil. O půjčce s obžalovaným sepsal smlouvu. Juřena však výšku částky popřel. „Od Večeři jsem si půjčil jen šest set tisíc," konstatoval u soudu obžalovaný.

Důvody půjček uváděl Juřena různé. Nejčastěji peníze od poškozených vylákal pod záminkou investice do firmy poskytující rychlopůjčky. „Tvrdil mi, že má peníze pro Karla, který lidem půjčuje s vysokým úrokem. Když jsem se chtěl s Karlem setkat nebo ho kontaktovat, vždy si našel výmluvu, proč to nejde," vypověděl Milan Juřena.

Některým se zase snažil namluvit, že sumu investuje do pozemků a nemovitostí. „Tvrdil mi, že peníze použije na stavbu haly. Ukázal mi dokonce stavební plány," řekl Večeřa.

V době, kdy měl Juřena větší částky splácet, přestal s podvedenými komunikovat. „Nejdříve se vymlouval, že má peníze zablokované a za týden mi je pošle. Termíny stále oddaloval. Pak přestal brát telefony, změnil si číslo a nešlo se mu dovolat," sdělil Petr Otáhal, který obžalovanému půjčil šedesát tisíc korun.

Některým věřitelům se podařilo část peněz dostat zpět. „Dlužní úpis jsem předal vymahačské firmě, která od Juřeny získala padesát tisíc," podotkl poškozený Tomáš Pekařík. Na schůzku s vymahačem se ale obžalovaný nedostavil osobně. „Místo něj přišel muž, který jen předal peníze. O další částce nemluvil," dodal Pekařík.

Podle výpovědi všech svědků byl při půjčování peněz Juřena klidný a měl vždy dobrou náladu. Nic nenasvědčovalo tomu, že by peníze vrátit neměl, ačkoli od některých si částku půjčoval postupně. „Rodina si měla všímat náznaků, které bohužel většinou přehlíží. Měli se zajímat, na co peníze potřebuje a uzavřít psanou dohodu," myslí si brněnský psycholog Jiří Brančík.

Krajský soud se případem Jana Juřeny zabývá ještě dnes a zítra.