Trik spočívá v tom, že se lidem po přihlášení do svého internetového bankovnictví objeví webová stránka podvržená útočníkem, která je vyzve k instalaci bezpečnostní aplikace do mobilního telefonu. Po stažení pak škodlivá aplikace skrytě přeposílá bankovní sms s verifikačním kódem k platbě pachateli. „Ten se díky tomu dostane do internetového bankovnictví lidí a může tak odčerpávat peníze na účet takzvaného bílého koně," popsala policejní mluvčí Petra Vedrová.

Policisté po autorech těchto stránek a aplikací pátrají. „Doporučujeme nestahovat a neinstalovat žádné podezřelé bezpečnostní aplikace jako jsou například SERVIS24_Trus­teer_Rapport.apk nebo www.security-android.com/SERVIS24.apk.," uvedla Vedrová.

Lidé by podle ní v případě, že se již vir do jejich počítače dostal, měli ihned vyzvat banku k zablokování internetového bankovnictví u všech účtů a vyžádat si nové přihlašovací údaje.

Dalším velmi rozšířeným typem podvodného jednání je nevyžádaný e-mail vyzývající adresáty k úhradě údajné pohledávky. Email ale po otevření nakazí počítač nebezpečným virem.