V jednu hodinu ráno opustilo pět spolužáků z Vysokého učení technického brněnskou diskotéku. Přestože někteří z nich už byli opilí, plánovali se přesunout do dalšího brněnského klubu.

Zatímco venku postávali, začal prý na ně z druhé strany ulice pokřikovat cizinec. „Anglicky na mě volal, že chce bojovat. Tak jsem na něho taky něco vykřikl," uvedl jedenadvacetiletý student. Oba mladíci si potom nadávali.

Darmetko najednou zaujal bojovný postoj a pozvedl ruce k boji. „Udeřil mě pěstí do spánku. Bolelo to tak, že jsem se schoulil do klubíčka," popsal student první útok. Dodal, že po něm měl lehký otřes mozku.

Jeho kamarád, který studuje elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického, ho šel bránit. „Vyrazil jsem za ním, aby vysvětlil, co to mělo znamenat," uvedl student. To, že muž nemluvil česky, si prý neuvědomoval. „Nevěděl jsem, že drží nůž. Zaútočil mi na obličej, dvakrát mě do něj řízl," vypověděl student.

Jednu ránu vedl útočník od koutku oka ke spánku. Studenta pořezal také kolem nosu. „Sedl jsem si na schody a držel si na obličeji ruce. Skrz prsty mi cákala krev," uvedl druhý napadený s tím, že většinu útoku si nepamatuje.

Poté se do potyčky vložil třetí student. „Chtěl jsem si to s ním vyříkat. Popadli jsme se za oblečení a trochu se prali. Pak mi vrazil do třísel nůž," popsal noční bitku třetí z kamarádů, studující fakultu strojního inženýrství rovněž na brněnské technice.

Až později si všiml, že mu ze slabin teče krev. „Obžalovaný při boji vytáhl svůj multifunkční nůž a dva ze tří napadených bodl," konstatovala státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Dodala, že poslední z napadených studentů měl přeřezané cévy a hrozilo mu vykrvácení. Druhému poškodil oko a může se stát, že se mu v budoucnu zhorší zrak .

Darmetko se ve čtvrtek u soudu všem napadeným omluvil. „Moc mě to mrzí. K bitce vůbec nemělo dojít," vysvětlil obžalovaný.

Na otázku, proč u sebe nosil nůž, odpověděl, že jej krátce před incidentem dostal k narozeninám. „Pracoval jsem na brněnském výstavišti. Jednou jsem si dal nůž do kapsy. Myslel jsem si, že bych ho mohl v práci použít," hájil se u soudu cizinec.

Za způsobená zranění žádají napadení celkově přes sedmdesát tisíc korun. Za ublížení na zdraví hrozí Polákovi pět až dvanáct let za mřížemi. „S ohledem na to, že obžalovaný vyjádřil upřímnou lítost a vychovává dvě nezletilé děti, navrhuji pětiletý trest s dlouholetým podmíněným odkladem," osvětlila státní zástupkyně návrh trestu. Dále doporučila soudu, aby potvrdil Polákovo vyhoštění ze země na několik let.

Obhajoba požaduje, aby soud Darmetka obžaloby zprostil. Podle ní totiž nelze určit, jestli mladíci Poláka k boji nevyprovokovali. „Byl ve stresové situaci. Nikomu nerozuměl," hájil svého klienta obhájce.

Rozsudek vynese soudce Aleš Novotný příští pátek.

EMA ZEZULOVÁ