Policisté zatím vědí o třech brněnských posilovnách, kam muži přišli krást. „Obešli je všechny během jediného dne, a to jedenáctého února. Způsobili zde škodu bezmála sto padesát tisíc korun," uvedla mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Případem se zabývají zejména kriminalisté z Prahy, protože právě tam zlodějský pár začal krást. S brněnskými policisty ti pražští nyní úzce spolupracují, aby muže dopadli.

Pachatelé zatím postupovali pokaždé stejně. S obsluhou hovořili anglicky a zakoupili si jednorázový vstup do posilovny. V šatnách se však místo převlékání věnovali cizím skříňkám. „Násilím vypáčili dvířka a brali veškeré cennosti. Hlavně mobily, hodinky a finanční hotovost," řekla Martínková.

Dvojici zlodějů zachytily kamery, další posilovny na jihu Moravy jsou proto nyní obezřetné. „U nás naštěstí nekradli. Fotky obou mužů jsme ale pro jistotu vylepili na recepci. Upozorňovali jsme na ně i přes náš facebook," komentoval případ Jiří Pezlar z brněnské společnosti AZ Fitness.

Zlodějům nahrává také lehkovážnost některých zákazníků. Ti si mnohdy ve skříňkách nechávají nejrůznější cennosti. „Vždy jim opakujeme, že drahé věci si mají nechávat v trezoru na recepci, který hlídají kamery. Skříňka je na šaty. Kdo si tam nechává cennosti, ten si tak trochu koleduje," upozornil Jakub Kolman z brněnské posilovny Velký Průvan.

Dostat se do skříněk v šatnách je totiž pro zdatného zloděje otázkou několika vteřin. „Je úplně jedno, jaký typ skříňky tam dáme. Pokud se do ní někdo bude chtít dostat, povede se mu to. Vždyť se vykrádají i zabezpečené trezory. Monitorovat šatny pomocí kamer bohužel neumožňuje zákon," doplnil Pezlar.

V některých fitness centrech si proto zakládají na tom, že své zákazníky dobře znají. „Fungujeme jako klub, proto víme, kdo k nám chodí. Kdyby se tu objevil někdo cizí, všimli bychom si ho," potvrdila Šárka Králová z brněnské posilovny Golds gym. Kromě toho se cvičící hlídají navzájem. „V šatnách většinou pořád někdo je. Naštěstí se mi ze skříňky nikdy nic neztratilo," řekl šestadvacetiletý Martin Boleslav, který chodí pravidelně do několika posiloven.

Když už se něco ztratí, většinou si za to návštěvníci fitness center mohou sami. „Jednou nebo dvakrát za rok se někdo ozve, že o něco přišel. Klient se jde třeba osprchovat a neuzamkne si skříňku. Někdo takové příležitosti může využít," řekla Viola Šťastná z brněnské společnosti Big one fitness.

Případ dvojice zlodějů, kteří drancují posilovny ve velkém, se však liší. Pracují organizovaně. Policie proto žádá o pomoc při pátrání. „Mladší z pachatelů je ve věku mezi pětadvaceti a třiceti lety. Má sportovní postavu a tmavě hnědé krátké vlasy. Naposledy je měl po stranách vyholené, na temeni zhruba centimetr dlouhý pruh. S obsluhou mluví vždy pouze on. Staršímu je zhruba pětatřicet a má světle hnědé vlasy. Většinou měl na sobě černý dlouhý kabát," řekla Martínková s tím, že dotyční svým vzhledem do posilovny dobře zapadli.