Zákon měl být pro ně svatý. Inspekce ministra vnitra však zjistila, že touha po snadném vydělání peněz byla pro šestadvacetiletého muže a jeho o dva roky starší kolegyni, větší, než služební přísaha. Dvojice zástupců vedoucího Oddělení povolování pobytu Cizinecké policie Brno, která je stíhaná hned za několik trestných činů, tak u policie definitivně skončila.

Muž a žena opustili řady policie podle informací brněnského Deníku Rovnost ve středu dopoledne, kdy je na základě rozhodnutí šéfa cizinecké policie v Brně vyškrtli na personálním oddělení z evidence. „Oba zaměstnance zadržela začátkem září inspekce ministra vnitra. Ve středu jsme je propustili kvůli porušení služebního slibu,“ potvrdil mluvčí brněnské cizinecké policie Roman Pittner. Tím, že dvojice hrubě porušila služební slib, nemá nárok ani na odstupné.

Případ řešili pracovníci inspekce už od loňského října. Tehdy se jim nezdálo, že někteří cizinci dostávají povolení k pobytu v krátkém časovém intervalu od podání žádosti. Vyšetřování trvalo bezmála rok. „Policisté nestandardním postupem legalizovali pobyty cizinců na území České republiky. Za přednostní a bezproblémové vyřízení přebírali materiální nebo peněžní výhody,“ řekla mluvčí inspekce ministra vnitra Martina Lídlová. Jakou částku policisté získali, nechtěla uvést. Řádově se prý jedná o desetitisíce ko­run.

Akce Karel

Inspektoři dvojici zadrželi při vyvrcholení tajné akce s krycím názvem Karel. Podle informací brněnského Deníku Rovnost nesla operace takový název kvůli křestnímu jménu zadrženého policisty. Ten si ve vězení může spolu s kolegyní pobýt až osm let.

Policisté čelí stíhání hned z několika trestných činů. „Jedná se o trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, neoprávněné nakládání s osobními údaji a podplácení,“ vyjmenoval seznam přečinů Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně. Jestliže soud uzná jejich vinu v korupční aféře a potrestá je, s prací u policie se mohou rozloučit i v budoucnosti.

Kromě policistů ovšem figurují v korupční aféře také čtyři lidé, kteří na sobě nikdy neměli uniformu. Na podplácení se podíleli a žalobce je už stíhá také. „Jedná se o jednoho Čecha, dva Vietnamce a jednoho Ázerbajdžánce. Za trestný čin podplácení jim hrozí až pětileté vězení,“ dodal Hynek.

Úplatný šéf

Jihomoravská cizinecká policie se s korupční aférou nepotýká poprvé. Loni v srpnu zatkla inspekce ministra vnitra šéfa vyškovského oddělení Michala Čepána. A dokonce přímo v jeho kanceláři. Stalo se tak poté, co mu do obálky vložil osm tisíc korun Ukrajinec, který potřeboval urychleně vyřídit povolení k pobytu.

Oproti organizované korupci na brněnském úřadu si Čepán „vydělal“ mnohem menší sumu. Vyhověl totiž jen několika žadatelům o azyl a pracovní povolení. I tak však musel svléknout uniformu a teď čeká na zahájení soudního procesu. Ten ho může stát až pět let ve vězení.

O azyl, pracovní povolení či dlouhodobý pobyt lidi z žádají na jihu Moravy stovky cizinců ročně. Jedná se především o takzvaných „třetích zemí“, tedy cizinců, kteří nejsou z Evropské unie. Vyřizování žádostí trvá ze zákona třicet dní a člověk musí předložit řadu dokumentů.