Policie podezření na dotační podvod vyvrátila. „Nepotvrdilo se to. Nejde o podezření z trestného činu," uvedla Straková. Tříletý grant byl průběžně kontrolován, přijat a s hodnocením uzavřen. I tak se ale objevily problémy. Po devíti měsících dostal ředitel Kraus informaci, že nebyly všechny výsledky objektivně naměřené. „Protože mnou ustanovená vyšetřovací komise nemohla zjistit některé informace, nezbylo mi nic jiného, než podat trestní oznámení, aby se to objektivně vyšetřilo. Udělal jsem to proto, aby se vidělo, že se tady nic nezametá pod koberec," řekl Kraus. O celé situaci zároveň informoval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a nemocnice peníze vrátila.

Podle Krause je nejdůležitější, že se vyvrátilo podezření na hospodářskou kriminalitu. „Nyní musíme vyřešit, proč se stalo, že výsledky neměly v pořádku všechny vědecké parametry. Je to interní záležitost. Grant ale musela zaplatit sama nemocnice, takže se možná členové grantu budou muset nějakou částí podílet," uvedl Kraus.

Dodal, že přestože byly některé údaje nejspíš nepřesné, grant splnil účel. Lékaři v něm zkoumali na prasatech poškození plic vyvolané aplikací určité látky do krevního řečiště. Jeho výsledky může nemocnice použít pro další výzkumy.