Majitelé fotbalového klubu 1. FC Brno zatím nemusejí mít obavy, že by ze své kapsy platili policii náklady za nedělní zásah na stadionu.

Přestože policie spočítala, že dva zákroky přišly na osmdesát tisíc korun, vystavený účet klubu posílat nebude. Důvod? Vedení 1. FC Brno udělalo podle policie maximum pro bezpečnost na stadionu.

„Účet je vystavený, nezbývá než ho poslat. Zatím ho ale do 1. FC Brno posílat nebudeme,“ potvrdil náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

K osmdesátitisícové částce přišel jednoduchými počty. Každá započatá hodina na jednoho policistu stojí 275 korun. „Policisté zasahovali na stadionu dvakrát. Poprvé šlo do akce 155 policistů a zákrok trval jedenáct minut, podruhé naběhlo dovnitř 113 policistů a zdrželi se tam čtvrt hodiny. Propočítáním položek vychází částka za zásah bez pár korun na osmdesát tisíc,“ vysvětlil Vaněk.

Klub by ovšem zákrok policie zaplatil jen tehdy, pokud by byla vina na jeho straně. Podle posledních informací to ale vypadá, že klub nechyboval. „Bude trvat minimálně dva týdny, než vyhodnotíme určité sporné body. Jedná se nám hlavně o branku, kterou fanoušci otevřeli a plot, přes nějž se dostal dav na hrací plochu. Jestliže byla branka špatně zajištěná, mohla by být vina na straně pořadatele. Zatím vše nasvědčuje tomu, že klub bezpečnostní opatření nezanedbal,“ doplnil Vaněk.

Byť se vedení klubu hájí tím, že ochranu stadionu nezanedbala, počet pořadatelů byl stejný jako při jiném obdobném zápasu za účasti policie. „Ochranka nás stála řádově statisíce korun. Náklady nepřekročily půlmilionovou hranici,“ řekl generální sekretář 1. FC Brno Radek Bělák.


Bezpečnostní manager ČMFS Miroslav Platil a Generální sekretář 1.FC Brno Radek Bělák.

Ministr vnitra Ivan Langer se už ale hned druhý den po incidentu na stadionu nechal slyšet, že se klub na situaci "vykašlal“. Policie, která podle novely zákona nemusí být na stadionech, by si tak měla náklady naúčtovat.

„V žádném případě nejde o selhání systému, jde o selhání fotbalového klubu Brno. Na základě jedné události nelze měnit systém, který je nastaven naprosto správně. Máme zákonný rámec a fotbalové kluby mají maximum možností, jak bezpečnost na stadionech zajistit. To, že přípravu někteří podcenili, je jejich selháním, nikoli selháním systému. Policie není soukromá ochranná služba, která by měla automaticky zajišťovat bezpečnost soukromých akcí,“ zdůraznil Langer.