Podvodníci svým klientům slibovali v letech 2007 až 2009 sjednání půjčky za velmi výhodných podmínek. Lidé jim posílali poplatek tři a půl tisíce korun a dalších devět a půl tisíce jako zálohu za sjednání. Peníze ani půjčku už ale nikdy neviděli. Krajský soudv Brně už před dvěma lety lidem přiznal vyplacení alespoň částečné náhrady. „Jedna z bank ale odmítala převést zajištěné výnosy z trestné činnosti na depozitní účet soudu," sdělila letos v dubnu tehdejší mluvčí krajského soudu Markéta Sigmundová.

Soud se proto případem zabýval znovu v těchto dnech. „Vydali jsme příkaz k odnětí výnosů souvisejících s kauzou Edbusy policií," informovala v pátek o rozhodnutí soudu současná mluvčí Lenka Smutná Polachová. Výkonu rozhodnutí dozoroval státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství Michal Galát.

Banka se proti jednání soudu i policistů ohradila. „Naše banka s policisty v souvislosti s touto kauzou vždy spolupracovala. Úkony, k nimž složky justice a policie v těchto dnech přistoupily, považujeme za bezprecedentní porušení práva," sdělila mluvčí banky Štěpánka Slavíková.

Vedení banky upozornilo také na to, že policisté v pátek nezajišťovali hotovosti z účtu společnosti Edbusy, ale odebrala hotovost třetích stran, které s kauzou Edbusy nemají nic společného. „Je to v rozporu se soudním příkazem. Využijeme proto v nejbližších dnech všech zákonných prostředků k zajištění ochrany svých práv a zejména práv klientů," informovala mluvčí.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ale chybu na straně protikorupční policie, která na pobočkách zasahovala, nepřipouští. „Na bankovních pobočkách policie postupovala v souladu s příkazem Krajského soudu v Brně," reagoval na vyjádření banky.

Žalobce Galát vysvětlil, že podle trestního řádu pokud banka nenaplní soudní rozhodnutí dobrovolně, není možné, aby cizí subjekt zasahoval do jejích počítačových systémů a uskutečnil bezhotovostní převod. Jednání policie proto bylo i podle něj v pořádku. „V podstatě zajišťovali hotovost podle rozhodnutí soudu," řekl.

Banka kvůli zásahu policistů po zbytek dne uzavřela všechny pobočky klientům.

V souvislosti se společností Edbusy byli již v červenci 2012 pravomocně odsouzeni dva muži pro trestný čin podvodu a neoprávněného podnikání.Vrchní soud v Olomouci jim uložil osm a půl a osm let vězení. Další čtyři lidé na rozsudek čekají.

Z firmy Edbusy získané peníze údajně putovaly do zahraničí. Podle dřívějších informací České televize se měl o vyvedení peněz za hranice postarat bývalý policista Michal Tofl a jeho známý Petr Bezděkovský. Rozdělení odměny za tuto činnost údajně vedlo k tomu, že byl Tofl v roce 2010 zavražděn.