Takový scénář měla loupež, která se odehrála ve čtvrtek odpoledne ve Vídeňské ulici. „Po úřednici požadoval pětitisícové bankovky. Vyhrožoval, že pokud mu je nedá, zastřelí ji i jednu z klientek," popsala mluvčí brněnských policistů Andrea Straková, která o případu v pondělí informovala.

Bankovní úřednice mu ale peníze odmítla vydat. Místo toho spustila alarm. „Lupič to naštěstí bez střílení po několika minutách vzdal a z místa odešel s prázdnou," doplnila Straková. Jeho obličej však zachytila kamera.

Komerční banka se k případu zatím vyjadřovat nechce. „Můžu jen potvrdit, že incident se stal skutečně na naší pobočce. Vzhledem k tomu, že ho ale policisté stále vyšetřují, nemůžeme sdělovat bližší podrobnosti," uvedl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Podle něj by si lupič závratnou částku stejně neodnesl. „Na našich pokladnách hotovost limitujeme. Není tam milion, dokonce ani sto tisí Policisté hledají lupiče, který se v pátek odpoledne pokusil vykrást banku v brněnské Vídeňské ulici.c korun," dodal.

Chování úřednice, která loupeži zabránila, označila Straková za obdivuhodné. „Prokázala velkou dávku odvahy. Ve většině případů však lidem radíme opačný postup. Nedá se předvídat, co útočník může udělat," připomněla.

Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka se často nestává, že úřednice peníze nevydají. „Z hlediska bezpečnosti je lepší peníze odevzdat. Pokladní ale nejspíš v lupičově chování viděla známku slabosti. Třeba se mu zatřásl hlas, ona pak přepnula do podvědomí a jednala instinktivně. Cítila zodpovědnost a sounáležitost se zaměstnavatelem. Je v tom kus statečnosti, ale nedoporučuji to napodobovat," vysvětlil Brančík.

Jak uvedl, nešlo pravděpodobně o promyšlený čin. „Neřekl si o pevnou částku. Vzhledem k větě o dítěti to mohl být okamžitý popud. Je ale možné, že lhal a chtěl peníze použít jen pro sebe," zamyslel se Brančík.

Policie, která po zatím neznámém pachateli pátrá, se při vyšetřování spoléhá hlavně na kamerové záznamy. „Jsou pro nás v podobných případech velice efektivní. Právě díky nim se často podaří lupiče dopadnout," komentovala Straková.

Zároveň požádala případné svědky, kteří muže na fotce viděli, aby se přihlásili na lince 158. „Muž ve středních letech měl na hlavě nasazenou černou kšiltovku a pod ní patrně černou paruku v délce mikáda," přiblížila mluvčí.

V Brně se zatím letos od ledna do konce srpna stala dvě podobná loupežná přepadení. „Prozatím jsme objasnili jedno z nich," informovala Straková. V Jihomoravském kraji se mimo to loupilo také v bance ve Znojmě.

Za stejné období se loni v Brně staly čtyři loupeže a policisté objasnili tři z nich.