Na území České republiky se nachází stovky chatových osad, ale jen těžko byste hledali takovou, kterou ještě nenavštívil zloděj. Obzvlášť v zimním období se chaty stávají oblíbeným útočištěm nezvaných návštěvníků.

Chatová osada Mečkov je jednou z těch, kam se zloději s oblibou vracejí. Nachází se u brněnské přehrady nedaleko hradu Veveří. Ve středu policie uspořádala velkou akci, během níž padesátka policistů zkontrolovala více jak sto chat. „Dopoledne během týdne je obzvlášť atraktivní doba pro vykradače chat,“ vysvětlila mluvčí brněnských policistů Andrea Procházková.

Policisté doslova obklíčili osadu a úderem deváté hodiny dopolední začali ze všech stran postupovat od chaty k chatě. Kontrolovali především zabezpečení chat a zda nebyla některá v nedávné době vykradená. Akce se zúčastnili i reportéři Brněnského deníku Rovnost.

Okolo půl jedenácté hodiny dostala mluvčí Procházková, která reportéry doprovázela, zprávu, že jedna z chat je násilně otevřená. Během několika minut byli policisté na místě. „Jak vidíte, zloděj si chtěl odnést hlavně nářadí, které si zde připravil, aby si ho později odnesl,“ sdělil zasahující policista a ukazoval na červenou přepravku plnou řemeslnických nástrojů. Hned vedle byla otevřená vrátka, u kterých bylo na první pohled zřejmé, že je někdo otevřel násilím.

Když skupinka policistů spolu s novináři obešla chatu, zjistila, že jsou vypáčené i dveře od sklepa. Z otevřeného okna vlála záclona jako prapor, který nevěstí nic dobrého. „Zloději si většinou odnesou všechno co se jim hodí, někdy ale zničí předměty, které mají cenu jen pro majitele. Například fotografie. Berou prostě všechno: konzervy, alkohol, nádobí nebo jako v tomto případě nářadí,“ komentoval motivaci zlodějů mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Policisté se přímo u této chaty setkali s problémem, který jim často znepříjemňuje práci. Jedná se o zjištění vlastníka chaty nebo jeho zastižení. Jsou i případy, kdy někdo chatu prodá, ale jen po domluvě, takže je pak složité nového majitele objevit.

Kontrolní akce však probíhala dál. Dvojice policistů procházely chatami a kontrolovali okenice, petlice a jiná zabezpečení. Za dveřmi pak zanechávaly lístek, spravující majitele o provedené kontrole.

Akce trvala čtyři hodiny a její výsledky některé chataře zřejmě nepotěší. „Objevili jsme pět vyloupených chat a jeden sklep. Během zásahu policisté zkontrolovali dvacet lidí, z nichž jeden byl celostátně hledaným občanem Slovenské republiky,“ shrnula výsledky Procházková.

Policisté chatařům doporučují aby důsledně kontrolovali zabezpečení svých chat. Rozhodně se také nevyplatí šetřit na zámku a petlici. Většina vyloupených objektů má totiž jen velmi špatné zabezpečení, zatímco dobře zajištěné chaty zloděje nijak nepřitahují a spíše se jim vyhnou.