Jednadvacetiletý muž a jeho o tři roky mladší společník poškodili v noci na pětadvacátého října na vranovickém hřbitově pětašedesát hrobů. Rozbíjeli náhrobky, vysypávali popel z uren, rozhazovali kytky a svíčky. Podle dosavadních informací má dvojice k regionu vztah, bližší informace policisté neuvedli. „Dvojice teď čelí obvinění z poškození cizí věci, výtržnictví a hanobení lidských ostatků," vyjmenoval mluvčí.

Nápad z hospody

Když si policisté ve středu po měsíčním pátrání pro dvojici přijeli, mladíci se ke svému činu přiznali. Uvedli, že noc strávili v hospodě v nedalekých Přibicích a pak se v jejich alkoholem ovlivněných hlavách náhle zrodil nápad. „Nedokázali své jednání rozumným způsobem vysvětlit. Začali na hřbitově v Přibicích, kde poškodili dva hroby. Sfoukávali svíčky, vytahovali baterie z elektrických svítidel a povalili některé náhrobky," uvedl šéf kriminalistů z Brněnska Jaromír Novotný.

Po opuštění přibického hřbitova se mladíci vydali do sousedních Vranovic. Po cestě ještě stihli z několika aut sundat stěrače a antény. Na vranovickém hřbitově pak řádění mladíků dosáhlo vrcholu. „Některé hroby poškodili jednotlivě. Když nějaký náhrobní kámen odolával, tak spojili síly. Ničení jim trvalo asi hodinu," popsal jednání dvojice Novotný.

Ve dnech následujících po spáchání činu si podle kriminalisty i kvůli medializaci případu mladíci uvědomili, co udělali. „Když hroby ničili pravděpodobně si neuvědomovali rozsah a dopad toho, co dělají," myslí si kriminalista. Dodal, že mladíci po dopadení řekli, že se budou snažit o nahrazení způsobené škody, pokud to bude v jejich silách.

Morální škoda

Přesná výše škody, která se krátce po činu odhadovala i na půl miliónu a víc, je podle policie sto deset tisíc korun. K tomu mohl částečně přispět i fakt, že obyvatelům Vranovic nabídly kamenické firmy základní opravu pomníků zadarmo. Zejména starším lidem pomohli s opravami i zaměstnanci obce.

Důležitější než způsobená škoda na majetku, je podle Maláška škoda morální. „Ta je nevyčíslitelná," řekl mluvčí a dodal, že jednání mladíků doteď nepochopil.

Vypátrání vandalů si podle Novotného vyžádalo desítky výslechů a intenzivní práci policie. „Jednalo se o analytickou práci, při které jsme museli poskládat všechny získané informace dohromady," vysvětlil kriminalista.

Jeden z vandalů byl už dříve potrestaný za drobnou krádež. „Nic podobného ale ani jeden z mladíků předtím neudělal," konstatoval Malášek.

Podívejte se, jak šílení vandalové zdevastovali hřbitov ve Vranovicích