„Letos na jaře opustil brány věznice šestatřicetiletý muž. Po jeho propuštění se v Jihomoravském kraji začala objevovat různá vloupání. Na kamerových záznamech z některých případů se objevila známá tvář," popsal první stopu brněnský kriminalista Pavel Bojanovský.

Při vyšetřování policisté zjistili, že se šestatřicetiletý muž kromě vloupání dopouští i neoprávněných výběrů z ukradených platebních karet. Ještě závažnější bylo Brňanovo násilné jednání. „Na jedné z brněnských čerpacích stanic muž vytáhl střelnou zbraň na bývalého druha své přítelkyně a říkal mu, ať se od ženy drží dál," sdělil kriminalista.

Vydíraný muž se s nynější přítelkyní útočníka ale znovu setkal. „Když je agresor náhodou uviděl spolu v autě, začal dvojici nahánět po brněnských silnicích. Při honičce mířil do druhého auta střelnou zbraní a naznačoval, že muže i ženu zastřelí," popsal dramatickou situaci Bojanovský.

Vztah Brňana a jeho družky se vyhrotil v neděli. Muž zavezl ženu na odlehlé místo do jedné z brněnských zahrádkářských kolonií. „Tam zastavil a přítelkyni s nožem v ruce vyhrožoval, že ji podřeže," řekl kriminalista.

Ženě se podařilo partnera uklidnit. Za pár minut se ale situace znovu zdramatizovala. „Muž zastavil na parkovišti před prodejnou aut v Řípské ulici. Dál se s ženou hádal a nakonec ji bodl šroubovákem do stehna.," informoval kriminalista.

Zraněná opustila auto. Útočník se pokusil vydat za ní. V té chvíli už ale byla ale na místě speciální pořádková jednotka. Těžce obrnění a vyzbrojení policisté šestatřicetiletého muže okamžitě zadrželi.

Při prohlídce mužova auta kriminalisté našli plynovou pistoli, nůž a nářadí určené k páčení oken a dalším způsobům vloupání. V současné době je Brňan obviněný ze šesti skutků. „Předpokládáme, že mu v příštích dnech sdělíme ještě dalších jedenáct obvinění," řekl Bojanovský.

Recidivistovi, který má jedenáct zápisů v trestním rejstříku a už čtyřikrát byl ve vězení, teď hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Momentálně čeká v policejní cele na rozhodnutí o uvalení vazby.