Dvě desítky policistů, tři hasičské vozy a uzavřená Herčíkova ulice v Králově Poli vyděsily v úterý dopoledne tamní obyvatele. Netušili, co se v jejich sousedství odehrává. A všichni policisté mlčeli. „Několikrát jsem se ptala těch, kteří hlídali uzavřenou ulici, jestli mám raději odjet úplně, ale nereagovali. Opakovali, že nemohou nic říci a že se stala mimořádná událost," tvrdí Michaela Kalvodová, která bydlí v jednom z panelových domů v ulici, kde v úterý dopoledne policisté našli výbušninu.

Jen několik desítek metrů od místa, kde pracoval pyrotechnik na zneškodnění nebezpečného zařízení, si na pískovišti se svým synem hrála Jana Černá. I přestože viděla zasahující policisty a policejní pásku vymezují místa, kam už lidé jít nemohli, strach neměla. „Věřím, že vědí, jak v takové situaci postupovat. Pokud si myslí, že lidi v okolí taková bezpečnostní vzdálenost ochrání, věřím jim," řekla s důvěrou matka dvouletého chlapce.

Pásku vymezující uzavřenou zónu ale podle místních policisté během dne několikrát posouvali. „Ráno byla jen kolem sedmadvacítky. Postupně ale uzavřeli celý blok domů kolem," popsala policejní zásah Ilona Lišková.

Dopoledne zaparkovala v blízkosti svého bydliště v Herčíkově ulici. Krátce po poledni už ji policisté k jejímu autu nepustili. „V kufru jsem přitom nechala celý ranní nákup," postěžovala si.

Problém měli i řidiči, kteří chtěli Herčíkovou pouze projet. „Nikoho tam nepustí, pouze místní, ale ani ti často nedojedou k domu," potvrdil Aleš Hrubý, který si ulicí chtěl zkrátit cestu do práce.

I přes bezpečnostní opatření se někteří lidé nechtěli s uzavírkou ulice smířit a přes výzvy policistů pokračovali nejkratší cestou přes ni. Zasahující policisté je vyzvali k odchodu, jinak jim hrozilo prodloužení cesty domů o zastávku na policejní služebně.

Z jednoho domu policisté a hasiči evakuovali čtyři lidi. V některých z nich bydleli i žáci blízké základní školy. Po vyučování se do svých domovů vrátit nemohli. „S policisty jsme se domluvili, že děti, které chodí na první stupeň a bydlí v evakuovaných domech, můžou zůstat u nás v družině. Zatím nikdo nedorazil. Ale uvidíme, co bude, až skončí vyučování," sdělil dopoledne ředitel školy Petr Halík.

Pro nejmenší děti z dvou mateřských škol, které stojí asi sto padesát metrů od evakuovaného domu, si někteří rodiče přijeli již v pravé poledne. „Nikdo nám nevolal, že by se tu cokoliv dělo. Že je školka tak blízko místa, kde našli výbušninu, jsem se doslechla od kolegyně v práci. Proto si raději odvezu hned syna domů," vysvětlila jedna z vystrašených matek.

S komplikacemi se potýkala i blízká lékárna. „Nedodali nám kvůli uzavírce léky. Zatím je silnice stále uzavřená, takže snad nám je dodají v průběhu dne," zoufala si pracovnice lékárny.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Výbušnina vyhnala lidi z domovů. Pyrotechnik byl v Herčíkově ulici přes 5 hodin

Brno - Uzavřená zóna. Tak vypadalo v úterý okolí domu číslo 27 v Herčíkově ulici v brněnském Králově Poli. Při zásahu proti extrémistům tam policisté objevili nebezpečnou bombu. Obyvatelé museli opustit byty, ulicí nemohla projet auta, ani projít chodci.

Policisté místo uzavřeli před devátou dopoledne. „O chvíli později dorazil pyrotechnik z Olomouce. Na místě zasahoval déle než pět hodin," sdělila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Hasiči evakuovali čtyři lidi, většina obyvatel byla nejspíš v práci. Podle serveru iDnes policisté dům prohledávali už v noci na úterý.

Brněnský zásah byl součástí celorepublikové akce, při které policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli podle serveru Novinky deset lidí. Zda někdo skončil v cele v Brně, se redakci nepodařilo zjistit. Strážci zákona pouze informovali, že zatýkání souvisí s extremisty. „Od rána zasahujeme na několika místech České republiky kvůli podezření na trestnou činnost související s extremismem," konstatoval mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Podle informací Deníku načasování zátahu možná souvisí s bezpečnostními opatřeními před pátečním zahájením hokejového šampionátu. Také může mít spojení s chystaným pochodem Dělnické mládeže na Prvního máje v Brně.

Objevená výbušnina byla podle Hantáka mimořádně nebezpečná. Televize Nova upřesnila, že šlo o podomácku vyrobenou výbušninu nacpanou v trubce patřící levicovým extrémistům. Jihomoravský hejtman Michal Hašek předmět popsal jako nástražný výbušný systém. Bomba se měla nacházet v přízemním bytě, ze kterého vedly žebříky.

Starostka Králova Pole Karin Karasová se snažila lidem, kteří museli nečekaně opustit své domovy, zajistit ubytování. „Když jsem se obrátila na policisty, sdělili mi, že už vše vyřídili. Nemuseli jsme tak shánět nocleh, akce měla podle plánu skončit za několik hodin," řekla Karasová.

Na místo se sjela tři hasičská auta, desítka policistů i záchranná služba. „Ta poté odjela a zůstal tam pohotovostní lékař," doplnila Vedrová.

Pyrotechnik odjel krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. „Zůstali tam ještě policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," sdělila policejní mluvčí Vedrová.

Zbytek týmu odjel za necelou půlhodinu. „Uzavřenou silnici jsme ihned poté zcela uvolnili," doplnila Vedrová. Lidé se tak mohli po dlouhých hodinách vrátit domů.

VÍCE INFORMACÍ SE DOČTETE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.

LENKA GRABCOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ