Roztrubovat do světa překroucené informace se nevyplácí. Byť se zakládají na pravdě. Příště budou chytřejší i manželé Lucie a Kamil Vašutovi z Brna, kteří se médiím svěřili o události z května 2006. Tehdy srazila Vašuta na přechodu pro chodce policistka Michaela Keprtová. Za to, že příběh o dopravní nehodě vyšel v novinách, je ale soud potrestal.

„Muž dostal ze trestný čin pomluvy dvouletou podmínku, žena dvacet měsíců,“ shrnul obhájce manželů Petr Navrátil. Zatímco se Vašut proti verdiktu brněnského městského soudu neodvolal, Vašutová se domáhala spravedlnosti u Krajského soudu v Brně. A uspěla. Odvolací soud totiž rozsudek z letošního července zrušil. Prý nejde o trestný čin ale přestupek.

Místo pomoci přemlouvání

Poměrně zamotaný případ se odehrál v květnu před dvěma lety. Manželé tehdy šli nočním Brnem. Procházka byla osudná pro Vašuta, jehož na zebře v Nádražní ulici srazila policistka Michaela Keprtová. Seděla za volantem služebního auta Lada Niva a porazila muže na zem pravým předním blatníkem. Vašut ležel na zemi a svíjel se bolestí.

V tu chvíli ale policistka udělala něco, čemu se dá jen stěží uvěřit. Vystoupila z auta a nabídla zraněnému peníze. Chtěla se s ním domluvit na odškodném. Vašut to odmítl a chtěl, aby zavolala sanitku. Policistka ale nastoupila do auta a aniž by mu jakkoliv pomohla, odjela na služebnu. „Vypadalo to, že chce všechno zamést pod stůl,“ popsala Lucie Vašutová jednání ženy uniformě.

Na místě nehody pak podle svědků nezajistil pomoc ani druhý policista, který seděl v autě jako spolujezdec, a to ani přes to, že se zraněný mladík stále domáhal sanitky, protože měl bolesti v oblasti ledvin a pánve. Místo toho další policisté, kteří přišli na místo nehody, zraněného odvedli na služebnu na nádraží, kde se ho snažili přesvědčit, že se nic moc nestalo a že on, jako číšník, určitě taky někoho polil, a tak z toho nemá dělat vědu, že chybu může udělat každý.

Mladý pár si takové jednání nenechal líbit a svěřil se o události médiím. Poté, co články vyšly v novinách, začali Keprtovou vyšetřovat inspektoři ministra vnitra. Po čase zjistili, že policistka spáchala přestupek. Za ten ji potrestal bývalý brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk. „Jednalo se o kázeňský trest. Pokutu ve výši patnácti set korun,“ uvedl Vaněk.

Pomluva? Jak u koho

Policistka ale měla z ostudy kabát. „Moje děti nechtěly chodit do školy, protože se jim spolužáci smáli. Dokonce nechtěli ani venčit psa,“ tvrdila Keprtová před soudem. Podle ní manželé Vašutovi znevěrohodnili její práci u policie. Stejného názoru byl i státní zástupce, který mladý pár dohnal kvůli pomluvě až k soudu. Ten nejdříve potrestal oba, jednoho pak ale viny zprostil.

Podle odvolacího soudu se ovšem jedná o nestandardní pomluvu. „S takovým případem jsem se už dlouho nesetkal,“ konstatoval předseda senátu brněnského krajského soudu Jaromír Papírník. Podle něj se událost skutečně stala, ale o pomluvu se nejednalo. „Nabízení odškodného mohlo ublížit policistce stejně jako informace o ní v novinách. Intenzita sdělení však nebyla taková, že by Vašutová spáchala trestný čin,“ vysvětlil Papírník.

Vašutová tak v nejbližších měsících půjde před úředníky přestupkové komise městské části Brno-střed. Doufá, že vyhraje i tam. „Necítím se vina. Policistce jsem nechtěla ublížit. Víc k tomu neřeknu. Nechci totiž dopadnout ještě hůř,“ poznamenala žena po odchodu ze soudní síně.